AON: Siber saldırılar hız kesmiyor
banner36
 Amazon’da yaşanan kesinti ardından Yahoo ve Gmail servislerine ait kullanıcı bilgilerinin bulunduğu 1 milyonun üzerinde verinin Deep Web üzerinden satışa sunulması, Wikileaks’in, yayınladığı belgelerle CIA'nın dünya çapında yürüttüğü siber operasyonlarda kullandığı araç ve yöntemleri açıkladığını ileri sürmesi bir kez daha siber riskler konusunu gündeme getirdi.
Siber Riskler Artıyor

Risk konusunda pek çok önemli araştırma ve rapor yayınlayan dünyanın en önemli risk yönetimi danışmanlığı şirketlerinden Aon’un 2015 yılında yayınladığı Global Risk Yönetimi Anketi’e göre rekabetin artması ile birlikte ekonomik ve düzenleyici riskler yüksek seviyelerde yer almaya devam ederken, şirketlerin itibarları ve siber riskiler iş dünyasının önde gelen risk endişeleri arasında yer alıyor. Yine Aon Global Risk Yönetimi Danışmanlığı’nın 2016 Siber Anketine katılan firmaların %59’u düzenli ve resmi şekilde kurumsal siber risk değerlendirmesi yaptıklarını belirtiyor.

Siber risk endişesi yeni bir ekonomik yatırımı ortaya çıkarıyor. Dünyada siber risk sigorta primlerinin 2020 yılında 10 milyar doları geçeceği tahmin ediliyor.

2016 sonunda şirketlerin dijital dünyadaki risklerini yönetmek amacıyla kurulan New York merkezli Stroz Friedberg’i satın alan Aon, siber ataklara karşı 360 derece koruma sağlanması hedefi ile sürekli yatırımlar yapıyor.

Siber Riskler Tek Yönlü Ele Alınmamalı

Yaşanan siber krizlerle ilgili olarak Aon Türkiye Eş-CEO’su Selda Oknas, siber risklerin bu nedenle tek yönlü ele alınmaması gerektiğinin altını çiziyor. Siber riskleri belirlemeye yönelik resmi risk değerlendirmeleri, firmaların risk taşıma, risk aktarma ve risk yönetme stratejilerinin belirlenmesi için ilk adım olarak algılamak sorunların ardından ortaya çıkan endişeleri bir nebze olsun azalmasına yol açıyor. Oknas, “Son yıllarda birçok orta ölçekli firma, siber kaynaklı risklere bir çözüm olarak bulut servislerine yöneliyor. Kendi veri saklama/yedekleme operasyonlarını, bulut hizmet sağlayıcılarına aktaran firmalar bir anlamda operasyonel risklerini de dünya devi Amazon, Google, Microsoft gibi firmalara aktarmış oluyorlar.” şeklinde devam eden açıklamasında bulut hizmetlerinin gücüne vurgu yaptı ancak bu firmalarda bile Amazon’da yaşandığı teknik arızalar ortaya çıkabiliyor. Bu sebeple Selda Oknas, Aon’un Türkiye’de de faaliyet gösteren Risk Yönetimi Danışmanlığı biriminin de bu konuda çözümler sunduğunun altını çiziyor.

Amazon’da yaşanan bu kesinti ABD genelinde sadece internet yavaşlamalarına sebep olmakla kalmadı, bulut servislerini giderek daha çok kullanan CIO’ların ne kadar pamuk ipliğine bağlı olduğunu ortaya koydu.

AA

Anahtar Kelimeler:
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.