Ramazan Sonunda 40 Bin Varile Çıkacağız
banner36

Sarıyer Ayazağa Atatürk Stadı’nda iftar programına katılan Bakan Bayraktar, Üsküdar’da Mehmet Genç Kütüphanesi’nde gençlerle bir araya geldi. Bakan Bayraktar, gençlere seslendiği konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda Enerjinin Yüzyılı hedeflerini anlattı.

 

Artan Enerji Talebi

Türkiye’nin ekonomisini büyütürken enerji arz güvenliğini sağlamak gerektiğini vurgulayan Bayraktar, “Birinci hedefimiz, Türkiye’nin artan enerji talebini kesintisiz, ucuz ve kaliteli bir şekilde sağlamak. İkinci hedefimiz, maalesef Türkiye’nin enerjideki en büyük problemi, dışa bağımlılık. Türkiye, kullandığı enerjinin üçte ikisini ithal ediyor. Doğal gazın neredeyse tamamını, petrolün yüzde 92’sini kömürün yüzde 40’ı ithal ediyor. Bu kadar büyük bir enerjiyi ithal ettiğiniz zaman döviz ödüyoruz.” dedi.

 

Katma Değerli Üretim

Bayraktar, enerji ithalatının cari açığı ve dolayısıyla enflasyonu beraberinde getirdiğinin altını çizerek sanayide katma değerli üretimin önemine işaret etti. İkinci önemli işlerinin enerjide dışa bağımlılığı düşürmek olduğunu söyleyen Bayraktar, “Artan talebi karşılamak ve bunu kendi kaynaklarımızla sağlamak gibi hedeflerimiz var. 30 yılda Türkiye’yi enerjide ve madende mutlaka tam bağımsız kılma hedefimiz var.” diye konuştu.

 

Milli Enerji ve Maden Politikası

Bayraktar, bu amaç doğrultusunda Türkiye’nin yerli ve yenilenebilir kaynaklarını kullanması gerektiğini belirterek “Başka neye ihtiyacımız var? Türkiye’nin mutlaka kendi doğal gazını, kendi petrolünü varsa bulması bulduğu zaman da üretmesi lazım.” dedi. 2016 yılında Milli Enerji ve Maden Politikası stratejisini hayata geçirdiklerini anlatan Bayraktar, “Dünyanın en sofistike, en gelişmiş gemilerini aldık. Şu anda Türkiye’yi en gelişmiş deniz filosuna sahip ülke haline getiren bu gemilerimizle Karadeniz ve Akdeniz’de aramalara başladık.” diye konuştu.

 

3,7 Milyon Metreküplük Üretim

Bayraktar, 2020 Ağustos ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Sakarya Gaz Sahası’nda Cumhuriyeti tarihinin en büyük doğal gaz keşfini müjdelediğini anımsatarak “Şu anda günde 3,7 milyon metreküp üretiyoruz ve evlerimizde bu gazı kullanmaya başladık. Bu daha başlangıç. Bu üretimi arttırmamız lazım. Yeni sahaları keşfetmemiz lazım. 2024 yılında biz yeni aramalarla yeni kuyularla yeni müjdelerle sizi buluşturabiliriz.” dedi.

 

Bir Milyar Varillik Petrol

Petrolde de Şırnak Gabar’da 2021 yılında çok büyük bir petrol keşfi yaptıklarına değinen Bayraktar, “Burada bir milyar varillik bir petrol var. Şu anda çok hızlı bir şekilde üretimini gerçekleştiriyoruz. Günlük 37 bin varile çıktık. Ramazan sonunda 40 bin varile çıkacağız. Hedefimiz, yıl sonu 100 bin varil. Bu, şu anda Türkiye’nin üretiminin iki katından fazla hale gelmesi demek.” diye konuştu.

 

Enerjinin Şampiyonlar Ligi

Bayraktar, Türkiye’nin bir başka gerçeğe dönüşen hayalinin nükleer enerji olduğuna değinerek “Türkiye, enerjinin şampiyonlar liginde olması gerekiyor. 1950’lerden başlayan Türkiye’nin nükleer hedefi var. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye, nükleerde de Cumhuriyet tarihinin en önemli adımlarını attı. Dünyanın en büyük nükleer şantiyesini görmenizi isterim. Akkuyu’da 30 bin kişi çalışıyor. İlk reaktörü bu sene devreye almak istiyoruz. Bu santralin yapılmaması için de doğrudan, açık, örtülü birçok adımlar atılıyor. Biz kararlılıkla devam ediyoruz.” dedi.

 

Enerjide Çağ Atlayacak

Türkiye’nin en kısa zamanda hem yenilenebilir hem yerli kaynaklar hem de nükleeri kullanarak enerji üreten bir ülke haline geleceğine vurgu yapan Bayraktar, “Bunları yaptığımızda Türkiye hakikaten bir anlamda enerjide devrim yapacak, enerjide çağ atlayacak ve bu enerjideki hamleler de ekonomiye doğrudan yansıyacak. Birçok alanda daha farklı, çok daha iyiye gitmiş bir Türkiye olacağız.” ifadelerini kullandı. 

Anahtar Kelimeler:
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.