Başbakan Yardımcısı Şimşek: Ekonomimiz OVP'de öngördüğümüz seviyede büyüdü
banner36
Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, geçen yıl ekonominin yüzde 4 ile Orta Vadeli Program'da (OVP) öngörülen seviyede büyüdüğünü belirterek, "Böylece Türkiye, G20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen dördüncü ekonomi olurken, Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan ekonomilerin 2 katından fazla büyümüştür." dedi.

Şimşek, büyüme rakamlarına ilişkin yaptığı açıklamada, 2015'te Türkiye ekonomisinin yüzde 4 ile OVP'de öngördükleri seviyede büyüdüğünü ifade etti.

Böylece Türkiye'nin G20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen dördüncü ekonomi olduğuna işaret eden Şimşek, ülkenin Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan ekonomilerin de 2 katından fazla büyüdüğüne dikkati çekti. Şimşek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu başarı, geçtiğimiz yıl gerçekleşen iki genel seçime, bölgemizde artan jeopolitik gerginliklere, ticaret ortaklarımızda yaşanan sorunlara ve küresel finansal piyasalardaki dalgalanmaya rağmen elde edilmiştir. 2015 yılında büyüme, 4,3 puanlık katkı ile toplam yurt içi talep kaynaklı olmuştur. Özel sektör yatırımları da geçtiğimiz yıl yüzde 2,7 artarak büyümeye 0,5 puan katkı sağlamıştır. Net dış talep ise 0,3 puan negatif katkı ile büyümeyi sınırlandırmıştır. Bunda, en büyük ticaret ortağımız olan AB’deki yavaş toparlanma ile çevre ülkelerde yaşanan sorunlar etkili olmuştur. İhracat pazarlarımızda yaşanan olumsuzluklara rağmen, cari işlemler açığının milli gelire oranı 2015 yılında yüzde 4,5 seviyesine gerilemiştir."

Şimşek, 2015'te büyümenin kapsayıcı niteliğinin devam ettiğini belirterek, geçen yıl Türkiye'de yaklaşık 700 bin kişiye, küresel krizden bu yana ise 6,7 milyon kişiye ilave istihdam imkanı sağladıklarını kaydetti.

Mehmet Şimşek, açıklamasında, "Hedefimiz, güçlü, sürdürülebilir ve kapsayıcı büyüme ile yüksek gelirli ülkeler arasında yer almaktır. Bu hedefimize ulaşmak için gerekli yapısal reformları uygulamaya devam edeceğiz." görüşüne yer verdi.

AA

Anahtar Kelimeler:
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.