Türkiye Yüzyılı’nda Türkiye'de Madenciliğin Yüzyılını Başaracağız
banner36

Bakan Bayraktar, Bakanlığın bağlı kuruluşu MTA ile ilgili kuruluşu ETİ MADEN’in, 90. Kuruluş Yıldönümü Programına katıldı. 

 

Alanlarında Öncüler

MTA ve ETİ Maden’in 14 Haziran 1935’te çıkarılan kanunlarla kurulduğunu anımsatan Bakan Bayraktar, aradan geçen 90 yılda iki kuruluşun da alanlarında öncü roller üstlendiğini belirtti.

 

Birçok İlke İmza Atıldı

Aynı gün kurulan iki kardeş kuruluşun birçok ilke imza attığına dikkat çeken Bayraktar, “MTA, maden arama çalışmalarının da temelini oluşturan jeoloji haritaları üretti. Deprem araştırma çalışmalarının esasını teşkil eden diri fay haritası hazırladı. Yer bilimleri ve maden aramada hem karada hem de denizde çalışmalar yaptı. Ülkemizde ilk petrolü MTA buldu. İlk rafineri ile Türkiye Petrollerinin kurulması çalışmalarını başlattı.” dedi. ETİ MADEN’in ilk olarak başta kömür ve demir-çelik olmak üzere Türkiye’nin tüm madenlerinin işletmesini yaptığını ifade etti. 

 

MTA, Madenciliğin Keşif Gücü

Bakan Bayraktar, “MTA; geçmişte dağ, taş demeden Anadolu’nun karış karış röntgenini çeken, yerin altındaki saklı hazineleri milletimizin hizmetine sunan bir kurum iken bugün aynı zamanda madenciliğimizin bilimsel pusulası, sahadaki keşif gücü olmaya devam ediyor.” dedi. 

 

ETİ MADEN, Bayrak Taşıyıcımız

ETİ MADEN’in Türkiye’nin dünya madencilik ligindeki bayrak taşıyıcısı olduğunu ifade eden Bayraktar, “Türkiye’nin Milli Madencilik Kuruluşu olarak bugün sadece Türkiye’de değil, bölgesinde ve dünyada kabul gören küresel bir şirket haline gelmiş durumda. 100’den fazla ülkeye gerçekleştirdiği ihracat faaliyetleri ve dünyada birçok noktada yürüttüğü lojistik operasyonlar ile ülkemize her yıl döviz kazandırmakta.” açıklamasını yaptı. 

Bayraktar, ETİ MADEN’in 2024 yılında dünya bor pazarındaki yüzde 61’lik pazar payı ile Türkiye’nin lider konumunu güçlendirdiğine de vurgu yaptı. ETİ MADEN’in sadece borda değil, nadir toprak elementleri ve lityum gibi stratejik ham maddelerde de faaliyetlerini yoğunlaştırarak küresel bir madencilik şirketine evrildiğini ifade etti. 

 

Madenciliğin Yüzyılı

Bakan Bayraktar, “Türkiye Yüzyılı’nda Türkiye'de madenciliğin yüzyılını da hep birlikte başaracağız.” dedi. Bayraktar, ETİ MADEN ve MTA’nın 90’ıncı kuruluş yıldönümlerini de kutladı. 

T.C. ENERJİ ve TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI

Anahtar Kelimeler:
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.