'Sosyal desteğe muhtaç aileler için sosyal tarife sistemi oluşturulmalı'
banner36
Limak Enerji İcra Kurulu Başkanı Birol Ergüven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, elektrik tüketimi belirli seviyenin üzerindeki büyük tüketicilerin, elektriği serbest piyasa koşulları gereği ulusal tarifenin altında satın alabildiğini ve bu nedenle artık ulusal tarifeye gerek kalmadığını belirtti.

"Elektrik Piyasası Kanunu'nda da belirtildiği gibi tarifeler konusunda yeni bir adım atılması gerekiyor." diyen Ergüven, son kaynak tedarik tarifesi uygulamasının da hayata geçmesiyle piyasada ikili anlaşmalar siteminin daha sağlıklı bir şekilde işletilebileceğini söyledi.

Ergüven, bir ailenin aylık ya da yıllık ortalama enerji tüketimine göre tarife ayarlaması yapılabileceğini ifade ederek, "Sosyal desteğe muhtaç ailelerin elektrik fiyatlarından en az şekilde etkilenmesini sağlayacak sosyal tarife sistemi oluşturulmalı ve bunun dışında kalan tüketicilere de sadece son kaynak tedarik tarifesi uygulanmalı. Bir ailenin minimum ya da optimum tüketmesi gereken enerji miktarına göre tarife yapılabilir. Buna 'sosyal tarife' denir. Tarifeye tabi sosyal desteğe muhtaç aileler, elektrik fiyatlarından en az etkilenecek şekilde ihtiyaçlarını giderebilir." değerlendirmesinde bulundu.

"Ulusal tarife, şirketlerin önünü görmesini zorlaştırıyor"
Ergüven, belirli tüketim seviyesinin üzerindeki tüketiciler için ulusal tarifenin uygulanmaması gerektiğini vurgulayarak, büyük serbest tüketiciler için uygulanan ulusal tarifenin satış şirketlerinin önünü görmesini zorlaştırdığını belirtti.

Son dönemde enerjide arz fazlası yaşandığına işaret eden Ergüven, şunları kaydetti:

"Satış şirketleri müthiş bir rekabet ortamında. Elektriği zaten belirlenen ulusal tarifenin altında satıyorlar. Satıştaki öngörülebilirlik çok kritik. Bunu kurmadan geriye doğru üretim ve yatırım alanlarında öngörülebilirlik çok zor hale gelir. Satış kontratı baz alınarak yapılan yatırımlar nedeni ile de zamanla arz fazlası da oluşmayacaktır. Bu sayede dengeli büyümek mümkün hale gelir.


AA

Anahtar Kelimeler:
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.