TPAO 4 milyar dolarlık sukuk ihracı hazırlığında
banner36

Bakan Bayraktar, Bloomberg News’e TPAO’nun hazırlığını yaptığı sukuk ihracına ilişkin açıklamalarda bulundu.  

 

5 Yıllığına Yapılması Öngörülüyor

Bakan Bayraktar, “Takvim yetişirse yıl başından önce tamamlamayı planlıyoruz” dedi. Bayraktar, ihraç tutarının şu aşamada 4 milyar dolar olmasının planlandığını, ihraçlarının 5 yıllığına yapılmasının öngörüldüğünü kaydetti. 

 

22 Toplantı

‘Roadshow’lar kapsamında bu ay içerisinde 3 merkezde 22 toplantı yapıldığını ve 15 trilyon dolar büyüklüğe sahip yatırımcılarla bir araya gelindiğini ifade eden Bakan Bayraktar, “Bu toplantılarda TPAO’nun finansal görünümü, Sakarya ve Gabar projeleri ile planlanan sukuk yapısına ilişkin kapsamlı bilgilendirmeler sunuldu. Bu çalışmalar sonucunda yatırımcı ilgisi, ihraç için planlanan takvimi destekleyici nitelikte olumlu bir geri bildirim oluştu.” dedi.

8 Kasım’da yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla TPAO’nun bağlı ortaklığı olarak TPAO Varlık Kiralama Anonim Şirketi’nin kurulmasının önü açılmıştı.

 

Hedef Günlük 45 Milyon Metreküp

Türkiye, gelecek yıl ilk doğal gaz keşif sahası olan Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası ve Şırnak Gabar’daki petrol sahalarında önemli yatırımlar yapmayı planlıyor. 2024’te günlük 7 milyon metreküpe ulaşan Sakarya Gaz Sahasındaki üretim, bu yıl 9,5 milyon metreküpe çıktı. İlk yüzer üretim platformunun çalışmalarına başlamasıyla birlikte üretimin 2026 yılında 20 milyon metreküpe yükselmesi, 2028’de devreye girecek ikinci yüzer üretim platformuyla da günlük 45 milyon metreküpe ulaştırılması öngörülüyor. Kasım ayı itibarıyla 15 kuyunun sondajının tamamlandığı sahada 2 kuyunun sondajı da devam ediyor.

 

Gabar’dan Günlük 81 Bin Varil 

Türkiye’nin güneydoğusundaki petrol sahası Gabar’da ise geçtiğimiz yıl günlük 57 bin varil olan günlük petrol üretimi, bu yıl 81 bin varili buldu. Şırnak, Adıyaman ve Diyarbakır başta olmak üzere yürütülen sondaj çalışmalarının ardından bölgede 62 milyon varillik yeni rezerv keşfedildi.

 

300 Sondaj

Öte yandan Türkiye, gelecek yıl 282’si karada, 18’i denizde olmak üzere toplam 300 sondaj yapılması planlanıyor.

T.C. ENERJİ ve TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI

Anahtar Kelimeler:
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.