TARIM VE ORMAN BAKANI PROF. DR. VAHİT KİRİŞCİ: “TARIM STRATEJİK VE VAZGEÇİLMEZ BİR SEKTÖR”
banner36

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünde (TAGEM) düzenlenen 2022 Yılı Genişletilmiş Koordinasyon Toplantısında katılımcılara seslendi.

Toplantıda yaptığı konuşmada TAGEM'in  Ar-Ge faaliyetleri ile gerek ülkemiz tarımına gerekse dünyaya sağlamış olduğu katkıları nedeniyle önemsenmesi gereken güzide bir kurum olduğunu vurgulayan Bakan Kirişci "Akademik camiada profesörlük unvanı ile birlikte bu çalışmalara tarım makinaları alanında ben de katkıda bulunmuş bir Ar-Ge'ciyim, bir araştırmacıyım" diye konuştu.

Bütün dünya ülkelerinin bugün kendi tarımsal varlıklarını dışarıya çıkarmadan koruyabilmenin çabası içinde olduğunu söyleyen Kirişci "TAGEM bu 130 yıllık geçmişiyle Bakanlığımızın bu manada akıl teri döken güzide bir kurumudur" dedi.

COĞRAFİ BİR ÜSTÜNLÜĞE SAHİBİZ

Türkiye'nin doğu ile batı, güney ve kuzey arasında tam bir köprü görevi gören Allah'ın bahşettiği bir coğrafi üstünlüğe sahip olduğunu belirten Bakan Kirişci "3 buçuk saatte uçakla uçtuğunuzda 55 ülkeye erişebiliyorsunuz ve bu ülkelerdeki nüfusun da dinamizmi dikkate aldığımızda önemli bir coğrafik üstünlüğümüzün olduğunu görüyoruz. Şimdi böyle bir coğrafik üstünlüğe sahip bir ülkenin uzunca bir süre sadece bunun edebiyatını yapıyor olması açıkçası hepimizi üzmüştür. Ancak özellikle şu son 20 yılda üstünlüğün kullanılması ihracat rakamlarımıza da yansıdı. Dünya siyasetindeki yerimize de yansıdı ve bu üstünlüğümüzü tabii ki önce ticaretimize, sonra siyasetimize, uluslararası ilişkilerimize mutlaka yansıtmamız gerekiyor. Bunların hepsi şu anda büyük bir gayretle büyük bir çabayla gerçekleştiriliyor" açıklamasını yaptı.

ARGE'nin sadece kendimiz için değil, hedef kitle veya buna ihtiyaç duyanların da içinde yer aldığı bir çaba, bir faaliyet olmak durumunda olduğunu ifade eden Bakan Kirişci "Maalesef uzunca bir süre Türkiye'de üniversitelerimiz de dahil olmak üzere araştırma kurumlarımızın özel sektörün taleplerinden ve ihtiyaçlarından veya aralarındaki kopukluktan kaynaklı olarak bir araya gelemedikleri görüldü. Yine son yıllarda, özellikle son 20 yılda oluşturulan teknokentler sayesinde bugün çok güzel çalışmalar yürütülüyor ve bu ülkenin her alanda Ar-Ge'sine ciddi manada katkı sağlanıyor" dedi.

GÜÇLÜ BİR BAKANLIĞIZ

Tarım ve Orman Bakanlığı olarak güçlü bir bakanlık olduklarının altını çizen Bakan Kirişci "150 bine yaklaşan çalışanımızla Türkiye'nin en güçlü olan bakanlıklar sıralamasında 5'inci sıradayız. Böylesine güçlü bir bakanlığın çalışanı olmak hepimiz için bir onurdur. Pandemi döneminde bunu göstermiştir. Dolayısıyla böyle bir bakanlığın mensubu olmak tabii ki bizim için büyük bir mutluluk. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu görevi bize tevdi etmesiyle beraber hepimizin bu konudaki sorumluluğu bir kat daha artmıştır.

Tarımın vazgeçilmez ve stratejik bir sektör olduğunun altını çizen Kirişci "Tarımın temel misyonu bulunurluğu sağlamaktır. Ancak bu bulunurluk kendi üretimimizle olmalıdır. Bulunurluğu bedelini ödeyerek dışardan ithal yoluyla da gerçekleştirebilirsiniz. Ama bunun sürdürülebilir bir şey olmadığını, son yaşadıklarımız bir kez daha bize gösterdi" diyerek sözlerini tamamladı.

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı

Anahtar Kelimeler:
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.