Libya’nın Deniz Sahalarında Aktif Olmak İstiyoruz
banner36

Libya Enerji ve Ekonomi Zirvesi kapsamında başkent Trablus'ta bulunan Bakan Bayraktar, AA muhabirine, Libya ziyaretini değerlendirdi.

 

Alçak Saldırı

Bakan Bayraktar, Irak'ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde teröristlerle çıkan çatışmada şehit olan Mehmetçik'e ilişkin, "Pençe-Kilit Harekatı kapsamında görevlerini yapmakta olan Mehmetçik'imize alçakça bir saldırı oldu ve 9 askerimiz maalesef şehit oldu. Kahraman Mehmetçik'imize Allah'tan rahmet diliyorum. Bir kez daha hem ailelerinin hem aziz milletimizin başı sağ olsun diyorum. Yaralı kardeşlerime de acil şifalar diliyorum." dedi.

 

Gabar’da Petrol Üretimi

Geçen yılın son gününde Şırnak’a yaptığı ziyareti anımsatan Bayraktar, "Gabar'da çok büyük bir petrol keşfi sonrasında bölgede şu anda petrol üretimimiz yoğun bir şekilde devam ediyor. Hem çalışmaları yerinde görmek hem sondaj çalışmalarındaki mühendislerimiz, teknisyenlerimiz ve arkadaşlarımız ile, Mehmetçiğimiz ile güvenlik güçlerimizle bir arada olalım diye oradaydık." diye konuştu.

 

Pabuç Bırakmadık Bırakmayacağız

Bayraktar, petrol çıkarılan bölgenin önemine dikkati çekerek "Bizim orada bu faaliyetleri yapabilmemiz için Silahlı Kuvvetlerimizin, güvenlik güçlerimizin sınır ötesinde konuşlanması ve oraları tahkim etmesi çok büyük önem arz ediyor. Dün yapılan saldırı ve benzer saldırılar Türkiye'yi kendi içerisine hapsetmeye çalışan, bizim yürüttüğümüz faaliyetlerden rahatsızlık duyan kesimlerin yaptığı eylemler. Fakat biz bunlara hiçbir zaman için pabuç bırakmadık, bundan sonra da bırakmayacağız." değerlendirmesinde bulundu.

 

500 Yıllık Köklü İlişki

Libya ziyaretinin de benzer nedenlere dayandığını dile getiren Bayraktar, "Irak'ta, Libya'da, Türkiye'nin varlığı benzer mahiyette bir anlam içeriyor. Biz de burada son birkaç yıldır askeri anlamda yaptığımız katkıları, buradaki kardeşlerimize verdiğimiz destekleri, 500 yıllık köklü bir ilişkiye sahip Türkiye ve Libya'ya yakışır bir iş birliği içerisinde götürüyoruz. Bizim enerji alanındaki faaliyetlerimiz biliyorsunuz özellikle 2019'daki Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Anlaşması ile çok büyük önem kazandı. Geçtiğimiz yıl yine burada hidrokarbonlar alanında bir mutabakat zaptıyla iş birliğini aslında hukuki çerçeveye oturttuk. Bunun devamında da bugün buradayız." dedi.

 

Netice Alacağız

Bayraktar, Türkiye'nin Libya'da, enerjide, petrol ve doğal gaz alanında bunun yanı sıra madenlerde ve diğer elektrik alanında iş birliğini ilerletmek için bu ziyareti gerçekleştirdiklerini kaydederek “Sayın başbakan, sayın petrol bakanı ve ilgili kurumların yetkilileriyle görüştük. Önümüzdeki döneme dair çok ciddi bir kararlık ortaya koyduk. Ben ümit ediyorum bu çalışmalarımızın neticesini alacağız ve Türkiye ile Libya birçok alanda yaptığı iş birliklerini enerji alanında da daha uzun süreli ve sürdürülebilir şekilde ileriye doğruya götürecek." diye konuştu.

 

İstikrara İhtiyaç Var

Libya'nın enerji kaynaklarındaki potansiyelini vurgulayan Bayraktar, "Ülkenin petrol ve doğal gaz kaynakları, maden kaynakları oldukça zengin. Ama tabii ki bir istikrara ihtiyaç var. Buraya gelen yatırımın daha uzun soluklu kalması için de birtakım çalışmaların beraberinde yapılıyor olması lazım." dedi.

 

Güneş Enerjisi Potansiyeli

Bayraktar, Türkiye'nin, Libya'nın enerji altyapısına, elektrik iletim ve dağıtım altyapısına, enerji üretimine de katkı yapabileceğini yineleyerek " Burada çok ciddi bir güneş enerjisi potansiyeli var ve bunu ekonomiye kazandırma anlamında Türkiye'nin tecrübesinden istifade edebileceklerini ifade ediyoruz. Türkiye'deki şirketlerimizi de buraya gelmeleri noktasında motive ediyoruz. Bu alana kanalize ediyoruz. Çünkü buradaki kaynakların hem Libya halkının ve Libya'nın ülke olarak gelişimine çok ciddi katkısı olacak hem de bizim şirketlerimizin burada önemli mesafeler almasını sağlayacağız. Dolayısıyla biz, sadece hidrokarbon, petrol ve doğal gaz demiyoruz, diğer alanlarda da iş birliğine açık olduğumuzu ifade ediyoruz." diye konuştu.

 

“Libya'nın deniz sahalarında aktif olmak istediğimizi ifade ettik”

Ziyaret kapsamında Libyalı yetkililerle görüşmelerine de değinen Bayraktar, "Petrol ve doğal gaz alanında ülkemizde son yıllarda yaptığımız çalışmalar, özellikle Karadeniz'deki Sakarya Gaz Sahası'ndaki keşfimiz sonrasında, kısa bir sürede üretime geçilmesi burada çok ilgi gördü. Çünkü biz bunları çok kısa bir sürede kendi sismik ve sondaj gemilerimizle yaptık. Dolayısıyla özellikle bizim Libya'yla yaptığımız deniz yetki alanı anlaşması kapsamında, Libya'nın deniz sahalarında aktif olmak istediğimizi ifade ettik. Kendi gemilerimizle çok daha maliyet etkin ve hızlı bir netice alabileceğimizi ifade ettik. Önümüzdeki dönemde, çok kısa bir zaman içerisinde buraya bir ekip göndereceğiz. Daha yoğun bir şekilde teknik bir çalışmayla bu konuda önemli adımlar atacağımızı ifade edebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

T.C. ENERJİ ve TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI

Anahtar Kelimeler:
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.