Esnaf Kredilerinin Meslek Gruplarına Göre Kredi Limitleri
banner36

Ülkemizde 14.05.2023 tarihinde yapılan seçimler öncesi esnafı rahatlatmak adına esnaf kredileri için güzel sözler söylendi. Esnaf umutlandı, bekledi.

Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla esnafın kullanacağı kredilerle alakalı 24.07.2023 tarihinde bir genelde yayınladı. Kredi kullanım limitleri ve şekillerinde bazı değişiklikler yapıldı. Konuyla ilgili Büyükçekmece Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Rahmi YAZICI'dan konunun değerlendirilmesini istedik.

YAZICI; “Şimdi bu tarih itibariyle limitlerimiz beş yüz bin liradan, iki yüz elli bin liraya düştü. Maksimum limitimiz. Belli mesleklerle ilgili farklı uygulamalar da söz konusu. 
Ben bu konuyla alakalı genel şekli oluşturacak bilgileri sizlere aktarayım. Danışmanlık faaliyetleriyle alakalı işlerle iştigal eden esnaflarımıza yüz bin lira, pastane, fırın, yufkacı iki yüz elli bin lira. Börekçi iki yüz bin lira. Kuru temizleme iki yüz bin lira, kırtasiye iki yüz elli bin lira. iş makinaları işletmeciliği iki yüz bin lira, kadın kuaförlüğü ve güzellik salonları iki yüz elli bin lira, erkek berberleri iki yüz bin lira, halı yıkama faaliyetleri iki yüz bin lira, şehir içi ve şehir dışı taşımacılık nakliyecilik iki yüz elli bin lira, kurye iki yüz bin lira, minibüsçü iki yüz bin lira servisçilik, iki yüz bin lira, taksicilik ve otobüsçülük iki yüz elli bin lira, oto tamir, bakım ve onarım iki yüz elli bin lira, pazarlarda çeşitli mallar, ticaretler yapan seyyar satıcılar, ayakkabıcılar, tekstil ürünleri, mobilya, halı, kilim sebze ve meyvecilere de iki yüz bin lira maksimum limit tanımlandı.

Bir de yatırım kredileri kapandı. Geçmişte biliyorsunuz aracını yenileyen, yeni araç alan esnaflarımıza bir buçuk milyona kadar kredi söz konusuydu. Yine iş yerini satın alan esnaflarımızı aynı şekilde bir buçuk milyonluk bir kredi söz konusuydu. Şu anda o da durduruldu. Gelen bir farklı uygulama da var. Son dönemlerde ticaret odasında ayrı meslekte kayıtlı olan esnaflarımıza esnaf odasına kayıtları farklı mesleklerdeyse onlara da kredi tanımlanıyordu. Şimdi onu da iptal ettiler. Yani kredi kredi kullanabilmek için Ticaret Odası'na esnaf olan kardeşimizin kaydının olmaması lazım.

Düşük faizli kredi beklentimiz var

Bazı mesleklere hiç zaten kredi tanımlanmıyor. Bunlar hangileri derseniz kuyumcular, emlakçılar, galerici, oto kiralama, meslek gruplarına da kredi tanımlanmamış durumda. Şimdi değerli arkadaşlar geçmiş videoda da size bahsettim. Biz şartlarımızın daha cazip hale gelmesi için taleplerimiz söz konusuydu. Dolayısıyla biz mevcut olan taleplerin daha iyi olacağı kanaatiyle bir beklenti içerisine düştük ama maalesef bize olumsuz olarak bazı uygulamalar söz konusu oldu. Bunlar umuyoruz ümit ediyoruz ki çok kısa sürer. Yine desteklerimiz artar. Faiz oranlarımız düşer. Biliyorsunuz geçmişte biz yıllık yüzde dörtten kredi verdik esnaflarımıza. Sonra bu altılara çıktı, dokuz buçuğa çıktı sonra yedi buçuğa indi. Bugün de on iki buçuğa çıktı. Biz daha düşük faizli kredi verilmesi konusunda beklentilerimiz söz konusu. Çünkü şimdi baktığınız zaman biz kredide beş yüz bin lira limit kullandığımız zaman asgari ücret beş bin beş yüz liraydı. Bugün asgari ücret on bir bin dört yüz lira.

Esnaf ödemelerinde hassas

Başkan YAZICI, Dolayısıyla iki katından fazla bir artışı söz konusu. Şimdi oransal olarak bunu baz alırsak dolayısıyla bizim kredilerimizde işte beş yüz bin liradan normalde bir milyona çıkması lazım. Çünkü enflasyonda da ciddi bir artış var. Esnafımız bu konuyla alakalı ciddi bir beklenti içerisinde. Dediğim gibi umuyoruz, bu çok kısa vadede bir sürede hallolur ümidindeyiz. Çünkü yeni bir kurulan yeni bir kabine var. Muhtemelen yeni planlar yapıyorlar. Şu da bir vaka, kredi kefalet kooperatifleri aracılığıyla bankadan çok ciddi meblağlar da kredi kullanılıyor. Fakat bunların geriye dönüşleriyle alakalı esnafın bankalara bir kuruş dahi borcu yok. Yani esnafın ödemediği kredi tutarları kooperatif aracılığıyla karşılanıyor. Dolayısıyla bankaların bizden geriye dönük alacağı tek bir kuruşu yok yani bankaların en iyi müşterisi dolayısıyla biziz. Bir de onlara getirdiğimiz müşteri portreyi söz konusu var.

Bütün bunları göz önüne alırsak ve esnafın varlığının ülke için önemini ortaya koyduğumuz zaman mutlaka bunların çok kısa sürede tekrar gözden geçirileceğini ve esnafın lehine oluşacak, onlara daha farklı, daha çok, daha cazip destekler verilecek dönemlerin olacağına inanıyoruz.” dedi.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.