Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yapılan açıklamaya göre etkinlik, Sanayi ve Teknoloji, Gençlik ve Spor ile Kültür ve Turizm bakanlıkları himayesinde, Erzurum Valiliği, Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Atatürk Üniversitesi ile Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansının (KUDAKA) katkılarıyla TÜBİTAK koordinasyonunda düzenlendi.
Gençlerle birlikte uzay gözlemi yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, tamamlandığında Avrupa'nın en büyük teleskopuna ev sahipliği yapacak DAG'da açıklamalarda bulundu.
Varank, 4 metre çapında ve 4 ton ağırlığındaki aynanın teleskopun içine yerleştirilmesiyle kurulumunun bu sene tamamlanacağını belirterek, "Bu teleskopa eklediğimiz farklı teknolojilerle Hubble Teleskobu'ndan alabildiğinizden daha yüksek çözünürlükte görüntü almanız mümkün olacak. James Webb Teleskobu gibi kızıl ötesi gözlem yapabilecek. Bir sonraki uzay keşfi bu teleskoptan, Erzurum'dan çıkabilir." ifadelerini kullandı.
500 çadır kurulduMilli Uzay Programı vizyonuyla gençlerin uzaya ilgisini artırmayı hedefleyen Erzurum Gözlem Etkinliği'ne 71 ilden 1800 kişi katılım için başvurdu, katılan 600 kişi kurayla belirlendi. 3 bin 170 rakımlı Karakaya Zirvesi'ndeki gözlem alanına 500'e yakın kamp çadırı kuruldu. Etkinlik süresi boyunca alana yaklaşık 10 bin kişi giriş yaptı.
Daha önce gerçekleştirilen Diyarbakır ve Van etkinliklerinde olduğu gibi Erzurum'da da halka açık bölümüne büyük ilgi gösterildi. Türkiye'nin dört bir yanından gelen katılımcılar, ülke genelinde rekor sıcakların yaşandığı bir dönemde geceleri sıfırın altında seyreden soğuk havaya rağmen üç gün boyunca uzayın derinliklerini keşfetti.
TÜBİTAK'ın uzman ekipleri tarafından kurulan 30 teleskop ve 5 ayrı gözlem istasyonunda Ay, Güneş, gezegenler ve yıldızlar gözlemlendi. 3 gün, 2 gece boyunca 20'den fazla gök cismi görüntülendi, 10 saatin üzerinde gökyüzü anlatımı yapıldı.
Akademik sohbetler düzenlendiKonferans salonu olarak kurulan etkinlik çadırında, bilim insanları tarafından Antalya'daki TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) ve Erzurum'da kurulumu süren DAG'ın tanıtımı yapıldı.
Gözlem etkinliği süresince gündüz saatlerinde çeşitli atölye çalışmaları, akademik sohbetler, teleskopla gözlemler, deneyler gibi farklı etkinlikler gerçekleştirildi.
Konaklı Kayak Merkezi'ndeki etkinlik alanına kurulan stantlarda ise ebru ve hüsnühat sanatı, müzik, sokak tiyatrosu, uçurtma şenliği ve kitap okuma etkinlikleri de düzenlendi. Bilek güreşi, floor curling, dart, geleneksel okçuluk ve unutulmaya yüz tutmuş çocuk oyunları gibi sportif faaliyetler de yapıldı.
Yılın son etkinliği Antalya'daSanayi ve Teknoloji Bakanlığı, ilk olarak TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisinin 1998'de başlattığı ve Antalya Saklıkent'te düzenlenen TÜBİTAK Ulusal Gökyüzü Gözlem Etkinliği'ni Anadolu'nun farklı şehirlerine yayarak her yaştan gökyüzü meraklısını bir araya getiriyor.
Turgut Uyar'ın şiirinden esinlenerek oluşturulan, "Göğe Bakma Durağı" mottosuyla düzenlenen gökyüzü gözlem etkinlikleri Diyarbakır, Van ve Erzurum'un ardından 18-21 Ağustos'ta Antalya'da final yapacak.
AA



 MÜSİAD Genel Başkanı Kaan: Türkiye yakın gelecekte üretim merkezi olacak
 MÜSİAD Genel Başkanı Kaan: Türkiye yakın gelecekte üretim merkezi olacak İstanbul'daki havalimanlarını bir günde 135 binden fazla yolcu kullandı
 İstanbul'daki havalimanlarını bir günde 135 binden fazla yolcu kullandı 'Ramazan dayanışma ve yardımlaşma ayıdır'
 'Ramazan dayanışma ve yardımlaşma ayıdır' Dünyanın en zengin 10 kişisinden 7'si teknoloji işi yapıyor
 Dünyanın en zengin 10 kişisinden 7'si teknoloji işi yapıyor New York'ta kiracıların yüzde 25'i salgın nedeniyle mart ayından beri kiralarını ödeyemiyor
 New York'ta kiracıların yüzde 25'i salgın nedeniyle mart ayından beri kiralarını ödeyemiyor İran'dan 4+1 ülkeleriyle ticarette dolar kullanmayacak
 İran'dan 4+1 ülkeleriyle ticarette dolar kullanmayacak Dünyadaki milyonerlerin serveti 70 trilyon doları aştı
 Dünyadaki milyonerlerin serveti 70 trilyon doları aştı Akkuyu NGS, Tarihi Bir Dönüm Noktası
 Akkuyu NGS, Tarihi Bir Dönüm Noktası Halkalı–İstanbul Havalimanı Metrosunda Sona Doğru
 Halkalı–İstanbul Havalimanı Metrosunda Sona Doğru Ticaret Bakanı Bolat, Türkiye-Irak Genel Ticaret ve Müteahhitlik Heyeti Programı'nda Konuştu
 Ticaret Bakanı Bolat, Türkiye-Irak Genel Ticaret ve Müteahhitlik Heyeti Programı'nda Konuştu Ticaret Bakanlığı Himayesinde, Ankara E-İhracat Zirvesi’nin İkincisi Düzenleniyor
 Ticaret Bakanlığı Himayesinde, Ankara E-İhracat Zirvesi’nin İkincisi Düzenleniyor İllerin milletvekili sayısı yeniden düzenlendi
 İllerin milletvekili sayısı yeniden düzenlendi YSK, referandumda bir sandıkta oy kullanacak seçmen sayısını belirledi
 YSK, referandumda bir sandıkta oy kullanacak seçmen sayısını belirledi YSK, seçimlere katılabilecek partileri belirledi
 YSK, seçimlere katılabilecek partileri belirledi Endişe etmeyin, 2017 atılım yılı olacak
 Endişe etmeyin, 2017 atılım yılı olacak TEKNOFEST'te ilginç buluşlar sergileniyor
 TEKNOFEST'te ilginç buluşlar sergileniyor Milli uçan araba 'Cezeri' görücüye çıktı
 Milli uçan araba 'Cezeri' görücüye çıktı İthal 20 biyoteknolojik ilaç teşvikle 'yerli' üretilecek
 İthal 20 biyoteknolojik ilaç teşvikle 'yerli' üretilecek Yerli cep telefonlarına ilgi arttı
 Yerli cep telefonlarına ilgi arttı Kademe AŞ, yerli süpürme araçlarını Beyoğlu Belediyesi'ne teslim etti
 Kademe AŞ, yerli süpürme araçlarını Beyoğlu Belediyesi'ne teslim etti Devlet desteğiyle modern hayvan çiftliğinin sahibi oldu
 Devlet desteğiyle modern hayvan çiftliğinin sahibi oldu Türkiye'deki filolarda araçlar 4,8 yılda yenileniyor
 Türkiye'deki filolarda araçlar 4,8 yılda yenileniyor '119 meslek kaybolmak üzere'
 '119 meslek kaybolmak üzere' 
  
  
  
  
 
 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 
















