"Eğitim Altyapısının Güçlendirilmesi Ve Kriz Zamanlarında Herkes İçin Eğitim Projeleri" Kapanış Töreni
banner36
Mogan MTAL Uygulama Oteli'nde gerçekleştirilen törene Millî Eğitim Bakanı Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Jurgis Vilcinskas, Dünya Bankası Beşeri Kalkınma Program Lideri Rene Antonio Leon Solano, KfW Kalkınma Bankası Güneydoğu Avrupa ve Türkiye Belediye Altyapısı Bölüm Başkanı Florian Sekinger ile diğer ilgililer katıldı.
 
Bakan Yardımcısı Yelkenci, burada yaptığı konuşmada göç sorununa eğitim altyapısı açısından yanıt niteliği taşıyan üç projenin tamamlandığını hatırlatarak "Bildiğiniz gibi göç olgusunun pek çok boyutu olmakla beraber eğitim perspektifinden temel olarak eğitim altyapısı, okullaşma, mesleki eğitim ve istihdama hazırlık olmak üzere birbirini besleyen üç ana ayaktan bahsedebiliriz." dedi. 
 
Göçe bağlı olarak eğitim hizmetlerine olan talep yönlü baskıyı azaltmak için yeni okulların inşa edilmesi ve çocukların eğitime erişimini sağlamak için büyük önem taşıdığını kaydeden Yelkenci şunları söyledi: 
 
"Son on yılda hem eğitim altyapısı hem de eğitime erişim alanında yaptığımız başarılı çalışmalar ile geçici koruma altındaki Suriyeli çocuklarımızın okullaşma oranını yüzde 20'den yüzde 65 seviyelerinin üstüne çıkarmayı başardık. 
 
Avrupa Birliği mali desteğiyle uygulanan Eğitim Altyapısının Güçlendirilmesi ve Kriz Zamanlarında Herkes İçin Eğitim I-II projeleri ile inşa edilen 210 okul ile bu ihtiyacın yaklaşık yüzde 19'unun giderilmesine doğrudan katkı sunmuş oldu. Aynı zamanda, devam eden Kriz Zamanlarında Herkes İçin Eğitim III Projesi ile 100 okul öncesi eğitim tesisinin inşasına başlandı.
 
Kamu kaynaklarıyla her yıl yüzlerce eğitim tesisi yaptıklarını vurgulayan Yelkenci, "Avrupa Birliği ve diğer uluslararası finans kuruluşları ile yürüttüğümüz projeler, okullarımızın teknik tasarımı ve öğrenme ortamlarının her geçen gün iyileştirilmesine önemli katkılar sağlamaktadır. Eğitim yapılarımızı, genç zihinlerin şekillendiği ve yeni yetişen nesillerin hayata hazırlandığı yerler olarak görüyoruz; okullarımızın, çocukların, öğretmenlerin ve velilerin mutlulukla geldiği, her köşesinde bir öğrenme fırsatı taşıyan mekânlar olması için çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.  
 
6 Şubat'ta yaşanan deprem felaketine değinen Bakan Yardımcısı Yelkenci, 
Bu afet sonrasında başta proje kapsamında inşa edilen okullarımız olmak üzere tüm eğitim binalarımız görevini yerine getirdi. Okullarımız; afetin yaralarını sarmak için geçici barınma merkezlerine, yardım dağıtım alanlarına, aşevlerine, deprem koordinasyon merkezlerine dönüştü ve aynı çatı altında kısa bir süre sonra eğitim öğretim yeniden başladı. Bu vesileyle afete dirençli okullar gündeminin de ne kadar yerinde bir çalışma olduğu ortaya çıkmış oldu. Bizler eğitim yapıları açısından 'sıfır risk' anlayışıyla hem kamu kaynakları hem de uluslararası kuruluşların sağladığı kaynaklar ile çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz." diye konuştu. 
 
Yelkenci, projede emeği geçen herkese teşekkür etti. 
 
Projeler hakkında 
Kriz Zamanlarında Herkes İçin Eğitim I - II ve Eğitim Altyapısının Güçlendirilmesi projeleri; AB finansal desteği, Dünya Bankası ve KfW Kalkınma Bankası yürütücülüğü ile MEB İnşaat ve Emlak Genel Müdürlüğü tarafından yülütüyor.  
 
Projeler, Suriye krizi sonrasında göçe bağlı olarak eğitim hizmetlerine oluşan talep artışını yeni okullar inşa ederek karşılamayı amaçlıyor. 
 
Projelerle AB kaynakları kullanılarak Şanlıurfa, Hatay, Adana, Mersin, Kahramanmaraş, Ankara, Konya, Osmaniye, Kocaeli, Malatya, Adıyaman, İzmir, Bursa, Kilis, İstanbul, Gaziantep, Mardin, Diyarbakır, Kayseri olmak üzere 19 ilde toplam 210 okul inşa edildi ve yaklaşık 160 bin öğrencilik ek kapasite oluşturuldu.
Anahtar Kelimeler:
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.