DIŞA BAĞIMLILIĞI BİTİRECEK
banner36

 

EKOTEKS ZİYARETİ

Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği'nin ortaklaşa finanse ettiği, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yürüttüğü, "Rekabetçi Sektörler Programı" ile desteklenen İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Ekoteks Laboratuvar Merkezi’ni ziyaret eden Bakan Varank, oyuncaktan sağlığa kadar birçok sektöre hizmet sunan merkezde incelemelerde bulundu. Ziyarette Bakan Varank'a, TİM Başkanı İsmail Gülle ve İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe eşlik etti.

 

GÜNLÜK HAYATA DEĞEN BÜTÜN ÜRÜNLER

Ziyareti sonrasında açıklamalarda bulunan Bakan Varank, Ekoteks Laboratuvarı'nda günlük hayata değen bütün ürünlerle ilgili hem vatandaşın sağlığını koruyan hem de ürünlerin güvenliğiyle ilgili birçok test yapıldığını belirterek "Burada kendileriyle beraber gerçekleştirdiğimiz ciddi bir IPA projesi vardı. Tekstil sektörü bildiğiniz gibi şu anda global dünyada en fazla sürdürülebilirliğe ve çevreye verilen önemin yansıdığı bir sektör. Dolayısıyla biz Türkiye'deki tekstil, hazır giyim, konfeksiyon sektörlerini nasıl daha sürdürülebilir, nasıl çevreye daha saygılı bir hale getirebiliriz, bu manada dijitalleşmeyle onları nasıl daha rekabetçi yapabiliriz diye bir proje yürütüyoruz." dedi.

 

TÜRKİYE CİDDİ BİR TEDARİKÇİ

Bu proje kapsamında Ekoteks Laboratuvarı'nın içerisinde daha önce hiç yapılmayan su testlerinin, mikrobiyoloji testlerinin yapıldığı bir laboratuvarı beraberce İHKİB'e kazandırdıklarını aktaran Varank, "Türkiye önümüzdeki dönemde globalde çok ciddi bir tedarikçi olarak daha fazla ön plana çıkmakta. Burada bizim ürettiğimiz ürünlerin kalitesi, sürdürülebilirliği, çevreye saygısı çok önemli. Artık firmalar sadece bir ürünü satın almayı ya da bir ürünü ucuza almayı düşünmüyor. Daha çevreye saygılı ve sürdürülebilir ürünleri müşteriyle buluşturmak istiyor.” diye konuştu.

 

ATIK SU TESTİ

Varank, Türkiye'deki tedarikçilerin üretimlerine çok daha fazla dikkat etmesi gerektiğini vurgulayarak “Diyelim ki bir ceket üreticisisiniz. Buradaki kumaşta kullandığınız suyun içerisindeki kimyasallar, ağır metaller o global marka için çok önemli. Dolayısıyla buna dikkat etmeniz lazım. İşte bunun gibi orada kullandığınız sudan çıkan atık suya kadar bütün testleri artık burada, Türkiye'de Ekoteks Laboratuvarında biz gerçekleştirebiliyoruz." dedi.

 

DAHA REKABETÇİ OLACAK

Türkiye'ye çok ciddi bir altyapı kazandırıldığına dikkati çeken Varank, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak biz İHKİB ile beraber çalışmaktan memnunuz. İnşallah cari fazla verdiğimiz en önemli sektörlerden biri olan tekstil hazır giyim sektöründe de bu tip projelerle üreticilerimizi geleceğe hazırlamış olacağız, çok daha rekabetçi bir konuma getireceğiz. Salgınla beraber Türkiye'yi bir üretim üssü yapma planlarımızda tekstil hazır giyim konfeksiyon sektörü de daha fazla gelişerek ülkemizin ekonomisine katkı sağlamış olacak." diye konuştu.

 

YABANCILARA YAPTIRACAKTIK

İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe, ziyareti nedeniyle Bakan Varank’a teşekkür ederek “Uzun yıllardan beri iş birliği içerisindeyiz ve Türkiye'ye beraberce çok büyük projeler kazandırdık." dedi. Global olarak hem hazır giyime hem tekstile hem de oyuncak, kırtasiye ve sağlık gibi diğer sektörlere hizmet verdiklerini anlatan Gültepe, "Bu laboratuvar olmasaydı bu testleri Türkiye'de ofisleri olan, yabancı firmalarda yaptırmak zorunda kalacaktık. Yine proje ile birlikte, hazır giyim sektöründe ve moda tasarımda dijital değişim ve dönüşümü, dijitalleşme aşamaları olarak sektöre aktaracağız.” diye konuştu.

 

ÜRETİM ÜSSÜ YAPACAĞIZ

Gültepe, Türkiye'yi pandemi sonrasında üretim üssü yapmaya hazırlandıklarını kaydederek “İstanbul'u moda merkezi Türkiye'yi yine Bakanımızın desteğiyle beraber özellikle en son çıkan desteklerle beraber üretim üssü yapmaya gayretliyiz. Çünkü biz biliyoruz ki Türkiye'nin geleceği üretimdir. O yüzden bu konuda Bakanımız her zaman bizim yanımızda desteğini sürdürüyor." dedi.

 

HIZLI VE UCUZ TEST İMKANI

Ekoteks Laboratuvar Merkezi, Rekabetçi Sektörler Programı ile destekleniyor. Öncelikli kuruluş amacı, ihracat yapan firmalara kısa zamanda, uygun maliyetli test hizmeti vermek ve tekstil ürünlerinin kalitesini istenen seviyeye yükseltip sürekliliğini sağlamak olan Ekoteks, son yıllarda yürütülen AR-GE çalışmalarıyla da tekstil ve ilişkili sektörlere önemli katkılarda bulunuyor.

 

GDO ANALİZLERİ DE YAPILIYOR

Ekoteks bünyesinde, yanmazlık, boyutsal değişim, haslık ve performans testlerinin yapıldığı "Kimya Laboratuvarı", fiziksel dayanım ve performans testlerinin yapıldığı "Fizik Laboratuvarı", malzeme, elyaf içeriğinin tayin edildiği "Elyaf Laboratuvarı", yasaklı ve kısıtlı kimyasalların test edildiği "Ekoloji Laboratuvarı", mikrobiyoloji, hücre kültürü, moleküler biyoloji, genetik, GDO analizleri ve airborne testlerini içeren "Biyoteknoloji Laboratuvarı", su ve atık su test analizlerinin yapıldığı "Su Laboratuvarı", oyuncak ve çocuk bakım ürünleri ve araç gereçleri ile çakmak testlerinin yapıldığı "Oyuncak Laboratuvarı", tıbbi ve koruyucu ürün ve maske testlerinin yapıldığı laboratuvar ve Antistatik Test Laboratuvarı yer alıyor.

 

HEDEF TÜRKİYE’NİN REKABET GÜCÜNÜ ARTTIRMAK

Avrupa Birliği ve Türkiye Mali İşbirliği ile Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca uygulanan Rekabetçi Sektörler Programı (RSP), temel olarak Türkiye'nin küresel rekabet koşullarına uyumunu artırma hedefine ulaşmak amacıyla tasarlandı. Programla, Ar-Ge ve inovasyona yönelik projeler başta olmak üzere dış ticaret açığını azaltmak ve verimliliği artırarak Türkiye'nin rekabet gücünü artırmak amaçlanıyor.

 

88 PROJEYE 800 MİLYON AVRO

Bu doğrultuda program sanayi altyapısı, AR-GE altyapısı, Ar-Ge ürünlerinin ticarileşmesi, yaratıcı endüstriler gibi farklı alanlarda birçok müdahale yöntemi kullanıyor. Yaratıcı ve inovatif çalışmalar yapan kuruluşların kapasitelerini güçlendirerek bunların yurt içinde ve AB pazarında rekabet edebilirliklerini artırmayı hedefleyen Rekabetçi Sektörler Programı, bugüne kadar yaklaşık 800 milyon avro kaynakla 88 projeyi destekledi ve desteklemeye devam ediyor. Program ve desteklenen projelere ilişkin ayrıntılı bilgiye "rekabetcisektorler.sanayi.gov.tr" adresinden ulaşılabiliyor.
 Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

Anahtar Kelimeler:
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.