840 MİLYON LİRALIK YATIRIM
banner36

 Diyarbakır'dan sonra Van'da düzenlenen "Gökyüzü Gözlem Etkinliği"nin açılışı için Van'a gelen Bakan Varank, Cazibe Merkezleri Programı kapsamında 4 projenin toplu açılışı, Çalışan ve Üreten Gençler Programı kapsamında 8 fabrikanın tahsisi ve Van Tekstil ve Hazır Giyim Organize Sanayi Bölgesinde 10 fabrikanın temel atma törenine katıldı.

 

840 MİLYON LİRALIK YATIRIM

Organize Sanayi Bölgesinde düzenlenen törende konuşan Varank, bir yandan şehrin ekonomik kalkınmasını hızlandırırken diğer yandan da gençleri bilim ve teknolojiyle buluşturacak kalkınma sürecini daim kılacaklarını söyledi. Kente çok önemli yatırımları hizmete sunacaklarını anlatan Varank, “Güncel fiyatlarla yatırım tutarı 840 milyon lirayı bulan bir proje envanterinden bahsediyoruz. İlk olarak Bakanlığımız desteğiyle Van'da hayata geçirdiğimiz 4 projenin açılışını yapacağız. Bu projelerle Van'daki OSB'lerin altyapısını güçlendiriyor, girişimciliğin gelişmesini destekliyoruz. İkinci olarak da tekstil ve hazır giyim sektörlerinde yapılacak 18 özel sektör yatırımının startını veriyoruz.” ifadelerini kullandı. 

 

TESKSTİL FABRİKALARI

Cazibe Merkezleri Destekleme Programı kapsamında Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın koordinasyonunda kurulan tekstil fabrikalarına değinen Varank, programla dezavantajlı, göç veren bölgelerde, çekim merkezi niteliğindeki şehirlerin üretim, istihdam ve ihracat kapasitesini geliştirecek projeler geliştirdiklerini ifade etti.

 

32 FABRİKA, 3 BİN İSTİHDAM

Van'la birlikte 10 ilde daha uyguladıkları programda bugüne kadar 3.3 milyar lirayı bulan 134 projeyi hayata geçirdiklerini aktaran Varank, "Projeye güncel fiyatlarla 213 milyon lira yatırım yaptık ama bence her kuruşuna sonuna kadar değdi. Şu anda Tekstilkent'te 32 fabrika faaliyet gösteriyor, 3 binden fazla kişi istihdam ediliyor. Tabi, bu başarı yeni talepleri beraberinde getiriyor." şeklinde konuştu.

 

YENİ YATIRIM ALANLARI

İstanbul'dan, İzmir'den büyük tekstil firmalarının Van'da yatırım yapmak için müracaat ettiğini, bunlara yeni yatırım alanları oluşturmak üzere Tekstil ve Hazır Giyim OSB projesini başlattıklarını anlatan Varank, proje kapsamında Van OSB'de 42 hektarlık bir alanı tekstil ve hazır giyim kümelenme alanı olarak geliştirdiklerini anımsattı.

 

ÇALIŞAN VE ÜRETEN GENÇLER PROGRAMI

Güncel fiyatlarla projeye yaklaşık 40 milyon lira yatırım yaptıklarını ifade eden Varank, "Bölgede 6 fabrika binası inşa ederek buraları da yatırımcıların hizmetine sunduk. Bu binaları da Gençlik ve Spor Bakanlığıyla birlikte uyguladığımız Çalışan ve Üreten Gençler Programı kapsamında yaptık. Geçen yıl başlattığımız bu programda 36 ilimizde toplamda 175 fabrika binası inşa ediyoruz. Tekstil gibi emek yoğun sektörlere tahsis edeceğimiz bu kullanıma hazır fabrika binalarıyla 70 bin gencimizin istihdam edilmesini sağlayacağız.” dedi.

 

10 FABRİKANIN TEMELİ ATILDI

Kurulacak fabrikalarla hem çok daha fazla vatandaşa iş imkanı sağlayacaklarını hem de ilin üretim ve ihracatına büyük katkı sunacaklarını belirten Varank, bu kapsamda firmaların talepleri doğrultusunda 10 fabrikanın temellerini attıklarını kaydetti.

 

FAİZSİZ KREDİ DESTEĞİ MÜJDESİ

Bölge illeri için yeni bir destek programı hazırladıklarını açıklayan Varank, "Doğu Anadolu Kalkınma Ajansımız aracılığıyla, emek yoğun sektörlerde faaliyet gösteren firmalarımıza yönelik yeni bir destek programı tasarladık. Program kapsamında Kalkınma Ajansının çevrelediği illerdeki firmalarımızın yatırımlarına 5 milyon liraya kadar faizsiz kredi desteği vereceğiz. Programa başvurular Kurban Bayramı sonrasında başlayacak. Ben şahsen tekstil başta olmak üzere bölgedeki firmalarımızın bu cazip destekten azami ölçüde faydalanmasını istiyor, Başvuru sürecini kalkınma ajansımız üzerinden yakinen takip etmelerini öneriyorum." diye konuştu.

 

KURUMLAR ARASI İŞ BİRLİĞİ

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, törene gönderdiği video mesajında, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıyla birlikte ülkenin en önemli genç istihdamı seferberliklerinden birini gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin kurumlar arası iş birliği ve koordinasyonun hem nicelik hem de nitelik olarak artması yönünde çok önemli fırsatları barındırdığını dile getirdi.

 

Törende, Van Valisi Ozan Balcı, AK Parti Van Milletvekili İrfan Kartal ile DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray da birer konuşma yaptı.

Anahtar Kelimeler:
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.