E-ticarette 'Güven Damgası Sistemi' kurulacak
banner36
İnternet alışverişleriyle ilgili "Elektronik Ticarette Güven Damgası" uygulaması hakkındaki tebliğ taslağı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın internet sitesinde görüşe açıldı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, hızla artan internet alışverişinde güvenlik, gizlilik ve hizmet kalitesinde yaşanan endişelerin giderilmesi, standartların yükseltilmesi ve e-ticaretin geliştirilmesi hedefiyle Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca "Güven Damgası Sistemi" kurulacak.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının internet sitesinde görüşe açılan "Elektronik Ticarette Güven Damgası" uygulaması hakkındaki tebliğ taslağına göre, şartları yerine getirerek, sisteme dahil olmak isteyen e-ticaret sitelerine, bakanlıkça yetkilendirilen güven damgası sağlayıcılar (GDS) tarafından "güven damgası" tahsis edilecek. İnternet sitesinde güven damgasını gören tüketici, e-ticaret sitesinin belirli güvenlik ve hizmet kalitesi standartlarını yerine getirdiğini, güvenilir bir otorite tarafından denetlendiğini bilecek.
e-ticaretteki uyuşmazlıklar maliyetsiz çözümlenebilecek

Güven damgası tahsis edilen e-ticaret siteleri, alıcıların siparişi hakkında bilgi alabilmesi, talep ve şikayetlerini telefon aracılığıyla iletebilmesi için müşteri hizmetleriyle iletişim imkanı sunacak, sürecin etkin bir şekilde yönetilmesini ve sonuçlandırılmasını sağlayacak. Güven damgası sağlayıcılar tarafından oluşturulacak şikayet iletim ve uyuşmazlık çözüm mekanizmasıyla, e-ticarette ortaya çıkan uyuşmazlıklar hızlı, etkin ve maliyetsiz çözümlenebilecek.

Ayrıca tüketici, güven damgası tahsis edilen e-ticaret sitelerine yöneleceğinden, bu siteler diğer sitelerin bir adım önünde olacak.

İlgililerden gelecek görüşlerin değerlendirilmesinin ardından, tebliğ taslağına son hali verilecek. Uygulama, tüketicinin ve elektronik ortamda ticaret yapanların haklarını da koruyacak.

Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve anonim şirketler, güven damgası sağlayıcısı olabilecek. Uluslararası güven damgası çatı kuruluşlarından akredite olan ve tebliğde belirtilen şartları yerine getiren kamu kurumu niteliğini haiz meslek kuruluşları ve anonim şirketler, bakanlıkça güven damgası sağlayıcısı olarak yetkilendirilecek. Güven damgası sağlayıcılar, güven damgasının tahsis edilmesi, askıya alınması ve iptaline ilişkin işlemleri yürütecek ve güven damgası tahsis edilen e-ticaret sitelerini denetleyecek.

AA

Anahtar Kelimeler:
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.