Engelleri aştı, engellilerin istihdamı için proje üretiyor
banner36
 Kendisi de omurilik felçlisi olan Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği Başkanı Ramazan Baş'ın girişimiyle dernek bünyesinde kurulan tekstil atölyesinde engellilere istihdam sağlanıyor. 

Dernek başkanı Baş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 19 yaşındayken sığ suya balıklama atlaması nedeniyle omurilik felçlisi olduğunu söyledi.

O günden bu yana tekerlekli sandalyeye bağımlı yaşadığını, bir süre fiziksel sorunların yanı sıra psikolojik sıkıntılar da mücadele ettiğini anlatan Baş, bireylerin başlarına bu felaketler gelmeden bilinçlenmesi gerektiğini anlamaları için çalışmalara başladığını kaydetti.

Bu doğrultuda Türkiye Omurilik Felçlileri Derneğini 1988 yılında kurmaya karar verdiklerini dile getiren Baş, "Kazalarda Doğru Müdahale ve İlk Yardım" seminerlerine 1999 yılında başlandığını ve bugüne kadar 150 bin kişiye eğitim verildiğini belirtti.

Dernek kurulduktan sonra kendilerine yeni hedefler belirlediklerini aktaran Baş, şöyle devam etti:

"Her yıl ortalama 2 bin kişi çeşitli kazalarla felç kalabiliyor. Kazaların dışında enfeksiyon, tümör, kanser ya da doğuştan şeyler, omurilik felcine neden olabiliyor. Öncelikle ilk yardım ekibi kurduk, sonra kendi yaşantımızdan yola çıkarak tıbbi, mesleki, ekonomi, sosyal anlamdaki bütün sorunları alt alta koyduk ve hedefler belirledik."

Engelliler için tekstil atölyesi

Toplumun engellilere karşı farklı bir bakış açısının olduğunu dile getiren Baş, bugün bakıldığında, Avrupa’da olduğu gibi engelli bireylerin bilgisayar operatörü, mimar, mühendis olabildiğini aktardı.

Faaliyetlerinde sosyal amaçlı katılımı sağlarken aynı zamanda mesleki, sanatsal çalışmaların hepsinde istihdamı düşündüklerini anlatan Baş, şöyle konuştu:

"Bir engelli üretemiyorsa, ekonomik geliri yoksa siz ne yaparsanız yapın, mutlaka geri dönüş başlayacaktır. Yeniden evine kapanacaktır, sosyal çevresine giremeyecektir. Ekonomik gelir her şeyden önemli. Kurduğumuz tekstil atölyesi de hayallerimizden biriydi. Derneğe bağış yapmak için bir iş adamı geldi yıllar önce, bize nasıl destek olabileceğini sorduğunda mesleğini sorduk ve tekstil atölyesi kurma hedefimizi anlattık. Bugün tekstil atölyemiz çok önemli markaların üretimini yapıyor. Orada çalışan engelli arkadaşlar ev sahibi oldu, evlendi, emekli olanlar oldu. Tekstil atölyemiz, Başbakanlık Onur Ödülü aldı. Şu anda 12 kişi var ama şimdiye kadar onlarca engelliye istihdam sağlandı."

AA

Anahtar Kelimeler:
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.