TÜRKİYE KENDİ İNVERTERİNİ ÜRETİP İHRAÇ EDİYOR
banner36

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kolarc Makinanın Ankara Sanayi Odası 2. OSB'deki güç elektroniği fabrikasını ziyaret etti. Türkiyenin 100 milyon doların üzerinde güneş paneli inverter ithalatı olduğunu kaydeden Bakan Varank, Bu ithalatı tamamen bitirmek hedefimiz. Güneş panelleri arttıkça inverter yatırımları da artacak. Bu yüzden çok önemli bir yatırım” dedi.

 

Ziyarette firmanın genel müdürü İlker Olucak, yürüttükleri faaliyetler hakkında Bakan Varanka bilgi verdi. Üretim tesislerinde incelemelerde bulunan Varanka firmanın dijitalleşmeye yönelik çözümleriyle ilgili sunum yapıldı.

 

İncelemenin ardından değerlendirmelerde bulunan Bakan Varank, şunları söyledi:

Bu firma iş hayatına inverter kaynak makinaları yaparak başlamış, Kolarc markasıyla hem Türkiye'ye satışı var hem ihracat yapan bir firmamız. Güç elektroniği sektörde çok farklı alanlarda kullanıldığı için adımlarını solar panellerin inverterlerini yapmak üzere atmaya başlamışlar. Güç elektroniği alanında çok ciddi üretim yapan bir firmayı ziyaret ediyoruz. Tabii kaynak makinaları sanayinin temelini oluşturuyor. Bu makinaların robot ve endüstriyel otomasyonla yakın iş birliği içerisinde çalışıyor olması üretim süreçlerine çok ciddi katkı sağlıyor.

 

YENİLENEBİLİR ENERJİYE YATIRIM: Küçük rakamlarla yani 25-30 kWlar ile başlayıp şu anda 100 kW güneş paneli inverterlerini piyasaya satıyorlar. 167 kW inverterleri piyasaya sunmaya hazır. Tüm dünyada karbon izinin azaltılmasıyla ilgili büyük bir gayret var. Bunun yolu da yenilenebilir enerjiye daha fazla yatırım yapmaktan geçiyor.

 

GÜNEŞ PANELLERİNİN TAMAMLAYICISI: Türkiye, dünyada ideal güneş alan bir konumda. Türkiye'nin her tarafında şu anda güneş santralleri, çatılara güneş panelleri, tarımda güneş uygulamaları çok yaygın bir şekilde kullanılıyor. İşte bu güneş panellerinin tamamlayıcısı aslında inverterler.  Bu cihazlar olmazsa o elde ettiğiniz güneş panellerindeki enerjiyi elektriğe dönüştürüp sisteme gönderme şansınız yok.

 

İTHALATI KESMEK HEDEFİMİZ: Şu anda Türkiyede başka yerli üretim yapan bir firmamız yok. 100 milyon doların üzerinde ithalatın olduğu bir sektör. Bu manada özellikle arkadaşlarımızı ziyaret etmek istedim. Yerli imkanlarla inverterin Türkiye'de üretilmiş olması, şu anda piyasa satılıyor olması ülkemiz ekonomisi açısından önemli. Biz tabii ki bir markayla da yetinmek istemiyoruz. Halihazırda 100 milyon doların üzerinde seyreden ithalatı kesmek hedefimiz. Yenilenebilir enerji projeleri ile güneş panellerinin sayıları arttıkça inverter yatırımları da Türkiye'de artacak.

 

AR-GE MERKEZİ DESTEĞİ: Türkiye'de ilk defa yerli ve milli inverteri, bir kaynak makinası teknolojisini adeta tersine çevirerek üretmiş olmaları, bunu düşünüp bu alana yatırım yapmış olmaları ülkemiz sanayisi açısından da çok değerli. Kendileri Ar-Ge merkezi olmak istiyorlar. Başvurularını yapmışlar. Bu manada güç elektroniği alanında burayı Ar-Ge merkezi yapmak için de biz gerekli desteği vereceğiz.

 

TÜRKİYEDE İLK FİRMAYIZ

Kolarc Genel Müdürü İlker Olucak, Türkiye'de güç elektroniği alanında ilkleri gerçekleştirmek üzere yola çıktıklarını belirterek 40tan fazla mühendisimiz, 200 çalışanımızla şu anda Türkiye'de kendi alanında ilk firmayız. Sektörde kaynak makinesi ile inverteri aynı anda üreten örnekler var. Bunların dünyada ulaştıkları hedefleri ve rakamları biliyoruz. Uluslararası bu hedefleri kendi hedeflerimiz kabul ettik. Biz de bunlardan aşağı kalmayacak, ülkemizi en iyi şekilde temsil edecek şekilde bütün adımları hızla atıyoruz.” dedi.

 

İNSAN KAYNAĞINA GÜVENELİM

Bakan Varank’ın Muhalefetin bir söylemi var diyorlar ki Türkiyede üretim yok, fabrika yok. Sen bu söyleme ne dersin?” sorusu üzerine Genel Müdür Olucak, Kendimize güvenimiz ile ilgili bir sorunumuz yok. Herkesin de insan kaynağımıza güvenmesi gerekiyor. İnandığımızda emeğimizi verdiğimizde hakkını vererek çalıştığımızda başaramayacağımız hiçbir şey yok.” yanıtını verdi.

 

TÜRK MÜHENDİSLERDEN OTOMASYON ÇÖZÜMLERİ

Bakan Varank, işletmenin robotlarla inverter kaynak makinelerinin beraber çalışma, haberleşme ve otomasyonuyla ilgili de çalışmalar yürüttüğüne işaret ederek Bu otomasyon da tabii dijitalleşme sürecine katkı sağlayacak. Biz daha önce hep belli ülkelerin modellerini kendimize kopyalamaya çalıştık. İşte Endüstri 4.0. Baktığınızda aslında Almanya'nın bir markası. Ama biz dijitalleşme dediğimizde bugün firmalarımız elektronikte yüksek teknolojili ürünleri kendileri üretebiliyorlar. Ama bunların dijitalleşmesiyle, otomasyonuyla ilgili çözümleri de burada mühendislerimiz kendileri geliştirebiliyorlar. Türk sanayisinin nereye geldiğini görmemiz ve buna göre eğer KOBİ’lerimiz dijitalleşecekse, endüstriyi dijitalleşerek daha verimli hale getireceksek işte bunun gibi yerli çözümleri de sanayiye uygulamamız lazım. Bu manada firmamızın yaptığı bu çalışmalar da çok değerli.” dedi.

 

HEM UCUZ HEM KALİTELİ

Bakan Varank, daha sonra Kolarc ürünlerini kullanan işletmelerin yetkililerini telefonla arayarak ürünü sordu. İşletmelerden birinin sahibi, Bakan VarankBen bu makineler için gerçekten mücadele verdim. Hep dışarıdan geliyordu. Hem ucuz aldık hem en iyiyi en kaliteliyi aldık. Çok memnunuz. Eskiden paramız dışarıya gidiyordu şimdi milli ve yerli ne kadar güzel.” dedi.

 

ÜRETİMİN YÜZDE 30U İHRACATA

Koloğlu Holding tarafından kurulan Kolarc Makine ve Solarkol Enerji, uluslararası standartlarda kaynak makinelerini ve solar inverter sistemlerini üretiyor. Ankara Sanayi Odası 2. Organize Sanayi Bölgesinde yer alan Kolarc Makine, yüzde 100 yerli sermaye ve insan kaynağı ile Ar-Ge, tasarım ve üretim yapıyor. Çoğunluğu kadın 200 çalışanı bulunan şirket, üretiminin yüzde 30unu ihraç ediyor. Şirket, geçen yıl elde ettiği 6 milyon dolar ihracat rakamını bu sene 3e katlamayı hedefliyor.

 

İNVERTER NEDİR?

Doğru akımı, alternatif akıma çeviren inverterler, özellikle güneş enerjisi sistemlerinde ağırlıklı olarak kullanılıyor. Güneş enerjisi, inverterler aracılığıyla elektriğe dönüştürülüp şebekeye uygun hale getirilerek sisteme veriliyor.

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

Anahtar Kelimeler:
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.