Londra dünyanın en büyük finans merkezi olmayı sürdürme iddiasında
banner36

Londra'nın finans merkezi City of London'ın Politika Direktörü Catherine McGuiness, İngiltere'nin AB ile serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin başlaması öncesi, tarihi 15. yüzyıla dayanan Guidehall binasında AA muhabirine yaptığı açıklamada, İngiltere'nin AB ile zorlu bir müzakere sürecine gireceğini söyledi.

McGuiness, "(AB'deki) Ortaklarımızdan rekabet gördük. Evet, Lüksemburg ve Dublin'e giden bazı yatırım yöneticileri oldu ama büyük sayılarda değil." diye konuştu.

Londra'nın Brexit ile birlikte en büyük rakibinin aslında Frankfurt, Paris, Dublin, Amsterdam, Lüksemburg gibi finans merkezleri olmadığını belirten McGuiness, "Rakibimiz New York. Biz gelecekte de Avrupa'nın ve dünyanın en büyük finans merkezi olmaya devam edeceğiz." dedi.


City of London'ın Politika Direktörü Catherine McGuiness

McGuiness, İngiltere'de son yıllarda Brexit'ten kaynaklı belirsizlikler olmasına karşın Londra'da, finans sektöründe birçok farklı alanda canlılık yaşandığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Londra'nın gücü sayesinde sektörün uzun vadeli geleceği konusunda kendimize güveniyoruz. AB ile değişen ilişkilerimiz tabii ki bazı işletmelerin de değişmesine neden olacak. Örneğin, fintech alanında gelişme görüyoruz. Küresel döviz merkezi olarak gücümüzü koruyoruz. Gücümüze ilişkin pozitif işaretler gözlemliyoruz."

McGuiness, finans sektöründeki çoğu işin, finans pozisyonlarının 3'te 2'sinin Londra dışında olduğunu da bildirdi. 

İngiliz finans sektörü kan kaybetti 

İngiltere'nin 2016 yılında yapılan AB referandumundan çıkış tarihine kadarki belirsizlik döneminde finans sektörü kan kaybetti.

Merkezi Londra'da bulunan düşünce kuruluşu New Financial'ın raporuna göre, İngiltere'deki bankalar, AB referandumundan geçen yılın mart ayına kadar yaklaşık 900 milyar sterlin değerinde varlığı İngiltere'den AB ülkelerine taşıdı. İngiltere'deki 275 şirket de Brexit nedeniyle operasyonlarının bir kısmını İngiltere dışına çıkardı.

Bu arada, merkezi New York'ta bulunan danışmanlık şirketi Duff & Phelps tarafından hazırlanan "Küresel Regülasyon Görünümü" raporuna göre, New York, Londra'yı geride bırakarak 2019 yılında dünyanın en büyük finans merkezi konumuna yükseldi.

2019 yılı itibarıyla ankete katılan üst düzey finans yöneticilerinin yüzde 56'sı New York'u, yüzde 34'ü Londra'yı öncelikli finans merkezi olarak gördüğünü belirtirken, 2018'de ankete katılanların yüzde 53'ü Londra'nın, yüzde 42'si de New York'u öncelikli finans merkezi olarak gördüğünü ifade etmişti. Ankete, dünyanın farklı noktalarından 240 üst düzey finans yöneticisi katılmıştı.

Finans sektörünün İngiliz ekonomisine katkısı 132 milyar sterlin

İngiliz parlamentosu tarafından geçen yılın temmuz ayında yayımlanan "Finansal Hizmetler ve İngiliz Ekonomisine Katkısı" başlıklı rapora göre, sektörün İngiliz ekonomisine olan katkısı 2018 yılında 132 milyar sterlin oldu. İngiltere'de finans sektörünün toplam ekonomi içerisindeki payı yaklaşık yüzde 6,9 seviyesinde bulunurken, sektörün üretiminin yüzde 49'u tek başına Londra'daki finans merkezinden geliyor.

Ülkede finans sektöründe çalışan yaklaşık 1,1 milyonluk kalifiye iş gücü, toplam iş gücü içerisinde yüzde 3,3'lük paya sahip.

AA

Anahtar Kelimeler:
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.