Fransız ilaç şirketinden Türkiye'ye yatırım
banner36
Uluslararası ilaç şirketi Servier, Türkiye pazarına yönelik İrlanda ve Fransa'da üretilen ilaçların üretimini Türkiye'ye taşıma kararı aldı. Şirket, bu karar kapsamında Türkiye'de gelecek 18 ay içerisinde 21 milyon kutu ilaç üretecek.

Konuya İlişkin CVK Park Bosphorus Otel'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş,  "Biz tükettiğimiz ilaçların bir kısmını üretme kabiliyetine kavuşmalıyız." dedi.
 İlk 18 ayda 21 milyon kutu ilaç

Servier İlaç ve Araştırma A.Ş (Servier Türkiye) Genel Müdürü Philippe Mea, geçen yıl şirketin cirosunun yüzde 24'ünün Ar-Ge faaliyetlerine ayrıldığını belirterek, halihazırda onkoloji, kardiyoloji, metabolik hastalıklar, nöropsikiyatri ve romatoloji alanında 23 ilaç geliştirdiklerini söyledi.

Türkiye'de sağlık sistemine ve sektöre büyük yatırımlar yapıldığını ifade eden Mea, "Sadece sektörün değil ülkenin ekonomik gücü de bizim için önemli. Bizim için Türkiye ana vatan haline gelmiştir. Türkiye'nin 2023 planlarına destek olmak üzere bu ülkede üretime geçmeye karar verdik." diye konuştu.

Mea, şu anda Türkiye'de Abdi İbrahim'in fabrikasında yıllık 6 milyon kutu ilaç ürettirdiklerini belirterek, Türkiye pazarına yönelik Fransa ve İrlanda'da ürettikleri ilaçların artık burada üretileceğini vurguladı.

Philippe Mea, şöyle devam etti:

"30 yıl önce Abdi İbrahim ile başlayan olumlu ilişkileri daha da güçlendirmeye karar verdik. Konya'daki İlko ile de yeni ve ümit vaat eden bir işbirliğine imza atıyoruz. Yaklaşık 11 milyon liralık ek yatırım yapılacak ve ek istihdam ortaya çıkacak. 21 milyon kutuya ek olarak her yıl 5 milyon kutu üretim yapılması planlanmaktadır. 2018 yılında Türkiye'deki toplam üretim kapasitemiz 32 milyon kutuya çıkacak. Komşu ülkelere ihraç ile bu rakam yukarıya çıkabilir. Servier Grubu olarak Türk mühendislere tamamen güveniyoruz. Türkiye ilerde yapılacak araştırmalar için pilot ülke seçilmiştir. Türkiye, medikal kalkınma konusunda ümit vaat ediyor."
"Satışların yüzde 97'si yerel üretim olacak"

Gelecek 18 ay içerisinde üretimin Türkiye'ye taşınacak kısmının burada satışan ürünlerin yüzde 97'sine denk geleceğinin altını çizen Mea, ayrıca yapılacak 11 milyon lira değerindeki ilave yatırımın yeni istihdam da oluşturacağını söyledi.

Mea, üretimi 5 milyon kutudan 32 milyon kutuya çıkardıktan sonraki aşamanın "ihracat" olduğunu kaydederek, dışardan bir ortakla nasıl ihracat yapacaklarını araştıracaklarını bildirdi.

Türkiye'deki cirolarının 200 milyon lira civarında olduğunu anımsatan Mea, bu cironun yüzde 97'sini Türkiye'de üretilecek ürünlerle elde edeceklerini aktardı.

Yerli üretim ortağı Abdi İbrahim ve İlko olacak

Servier'in yerli üretim ortağı İlko İlaç Genel Müdürü Hatice Öncel, bu önemli kararı şirketleri ve Türkiye adına memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, üretim tesislerinin işbirliğiyle doğan talebe her alanda cevap vereceğini ifade etti.

Diğer bir yerli üretim ortağı Abdi İbrahim'in Üst Yöneticisi (CEO) Süha Taşpolatoğlu ise anlaşma ile önceden beri devam eden işbirliğinin gelişeceğini kaydederek, "Türkiye için gerçekleştirilmesi istenen sanayi dönüşümüne katkıda bulunmak, otoritelerin açtığı yolda gitmek istiyoruz. İlk etapta Türkiye'nin üretim üssü haline geleceğini biliyoruz ve bundan dolayı büyük heyecan duyuyoruz." diye konuştu.

AA

Anahtar Kelimeler:
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.