BATMAN'A YENİ YATIRIMLAR YOLDA
banner36

Bakan Varank, Batman’da Kültür Turizm İl Müdürlüğü Kültür Merkezi'nde düzenlenen Dicle Kalkınma Ajansının (DİKA) hayata geçirdiği yatırımların açılışı ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının başlatacağı projelerin imza törenine katıldı. Varank, törende yaptığı konuşmada GAP Bölge Kalkınma İdaresi ile 116 projeye 90 milyon liraya yakın kaynak aktardıklarını ve 2002 yılından bu yana Batman OSB’de üretime geçen 114 parselde 10 bin 200 kişiye istihdam imkanı sağlandığını bildirdi.

 

100 MİLYON TL’YE YAKIN KAYNAK

İstihdamın 13 bin 500'e ulaşacağını, OSB ile alakalı ilave alan çalışmaların devam ettiğini anlatan Varank, "Son 19 yılda biz Batman OSB'ye güncel rakamlarla 135 milyon lira bakanlık kredisi kullandırdık. KOSGEB aracılığıyla işletmelerimize 100 milyon liraya yakın kaynak aktardık. Bunlar sayesinde ilimizde üretim ve istihdam artışları gerçekleşti. Gerçekleşiyor. Teknoloji tarafına baktığımızda; inşaatı sona yaklaşan, Batman Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi önemli bir boşluğu dolduracaktır. Biz Teknopark'ı önemsiyoruz. Bu manada yönetici şirkete güncel rakamlarla yaklaşık 6 milyon lira hibe desteği sağladık." diye konuştu.

 

ALO TEVŞO PAZARYERİ

Açılışını yaptıkları projeler arasındaki "Alo Tevşo Pazaryeri"ni modern bir görünüme kavuşturarak esnafın kullanıma açtıklarını dile getiren Varank, şu anda esnafın orada çok daha sağlıklı koşullarda çalıştığını belirtti.

 

SEVEK MESİRE ALANI

Batmanlıların da bu hizmetten memnun olduğunu kaydeden Varank, "Diğer bir projemiz Sevek Mesire alanı. Burayı çocuklarınızla ailenizle güzel vakit geçirebileceğiniz bir alana dönüştürdük. Piknik alanı, peyzajı, dinlenme grupları ve çocuk parkıyla her yaş grubuna hitap ediyor. Sizlere tavsiyem ailenizle beraber bu mesire alanını en kısa zamanda ziyaret etmeniz. Mor Kuryakos Manastarı'nın restorasyon işlemlerini tamamladık.” dedi.

 

HASANKEYF’E UYGULAMA OTELİ

“GAP idaremizle Manastır’ın peyzaj çalışmalarını tamamlayarak cazibesini daha da artıracağız.” diyen Varank, “Hasankeyf’e bir uygulama oteli kazandırdık. Hasankeyf Üçyol Ekolojik Köyü'nde 8 mağarayı butik otele dönüştürdük. Bu yatırımlarla hedefimiz Hasankeyf’i ziyaret eden turistlere daha iyi şartlarda konaklama imkanı sunmak, gelen turist sayısını artırmak.” şeklinde konuştu.

 

MEZOPOTAMYA

Batman'ın önemli tarihi değerlere sahip olduğunu ifade eden Varank, bu anlamda turizmin kentin temel ekonomik başlıklarından biri olması gerektiğini vurguladı. Kentin dünyaya daha çok tanıtılabilmesi için alternatif turizm alanları ve projeleri ortaya koyulması gerektiğine işaret eden Varank, "Artık biliyorsunuz buna hizmet eden bir marka oluşturduk, Mezopotamya. Mezopotamya markasıyla tüm dünya Batman'ın da içerisinde olduğu illerimizi yakından tanıyacak." ifadelerini kullandı.

 

13 TEKSTİL ATÖLYESİ

Kentteki yatırımlara ilişkin bilgi veren Varank, "Gençlerimizin istihdamından altyapı projelerine kadar Batman'a güncel rakamlarla yaklaşık 38 milyon liralık yatırım yaptık. Biliyorsunuz Gençlik ve Spor Bakanlığımızla beraber yeni bir proje başlattık. Çalışan ve Üreten Gençler Programı kapsamında Batman merkez, Hasankeyf, Gercüş ve Kozluk ilçelerinde 13 tekstil atölyesi ve yanlarına sosyal donatılarını inşa ediyoruz. Bu atölyeleri yatırımcıların hizmetine sunacağız. Yaklaşık 40 milyon liralık yatırımla inşa edeceğimiz bu atölyelerde 2 bin Batmanlı gencimiz istihdam edilecek. Bundan başka devam eden SOGEP projelerimiz de var." dedi.

 

TARIMSAL ÇALIŞMALAR

Bölgede GAP’ın özellikle tarımsal anlamda oldukça önemli çalışmaları olduğunu anlatan Varank, bugünkü projelerle ileriki dönemde GAP aracılığıyla Batmanlı çiftçilerin yetkinliklerini ve tarım yapma yöntemlerini daha da geliştireceklerini, bunların arasında modern sulama imkanlarını yaygınlaştıran, seralarda verimli iklimlendirme teknolojilerini teşvik eden, yenilenebilir enerji ile damlama sulamayı mümkün kılan projeler olduğunu aktardı.

 

9 MİLYON TL’LİK YATIRIM

Bu kapsamsa da yaklaşık 9 milyon liralık yatırım yapılacağını belirten Varank, "Tüm bu eserler inşallah Batman'da tarımın, tekstilin, turizmin ve istihdamın gelişmesine ivme kazandıracak. Hayırlı uğurlu olsun. Emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum." diye konuştu.

 

Törende, Batman Valisi Hulusi Şahin, AK Parti Batman Milletvekili Ziver Özdemir ile Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Alanlı da birer konuşma yaptı.

 

Konuşmaların ardından, GAP Bölge Kalkınma İdaresi destekleri ile 2022 yılında Batman’da uygulanacak 8 milyon 909 bin 420 lira bütçeli 9 projenin protokolü imzalandı.

 

Ardından Dicle Kalkınma Ajansı destekleri ile kentte hayata geçirilen 37 milyon 849 bin 30 lira bütçeli 9 projenin açılışı da yapıldı.

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

Anahtar Kelimeler:
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.