33 PROJE, 77 MİLYON LİRALIK YATIRIM
banner36

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) desteğiyle Antalya, Burdur ve Isparta’da hayata geçirilen 77 milyon liralık bütçeye sahip 33 projenin toplu açılışını yaptı. Bakan Varank, projelerin her birinin bölgenin gelişip kalkınmasına büyük katkı sunacağını belirterek, “Şehirlerimizin potansiyelini açığa çıkarırken, ekonomimizin gücüne güç katacak.” dedi.

 

Bakan Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak yatırım ve üretim öncülüğünde büyük bir gayretle çalıştıklarını kaydederek, konuşmasında şunları söyledi:

 

33 PROJE: Batı Akdeniz Kalkınma Ajansımızın desteğiyle bölgemizdeki 3 ilde hayata geçen ve 77 milyon bütçeye sahip 33 projenin resmi açılışını yapıyoruz. Kamu kurumlarımızın, üniversitelerimizin ve özel sektör firmalarımızın öncülüğünde yürütülen bu projelerin her biri bölgenin gelişip kalkınmasına büyük katkılar sunacak. Şehirlerimizin potansiyelini açığa çıkarırken, ekonomimizin gücüne güç katacak.

 

DÖRT AYAKLI STRATEJİ: Bildiğiniz gibi bir ülkenin kalkınması geliştirdiği doğru ekonomik stratejilerle mümkün hale geliyor. Devamında kaynakların, bu stratejilere uygun biçimde doğru alanlara kanalize edilmesi gerekiyor. Milli Teknoloji Hamlesi anlayışıyla, yatırım, üretim, istihdam ve ihracat olmak üzere dört ayak üzerine kurduğumuz bir strateji çerçevesinde atılımlar yapıyoruz.

 

ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI: Antalya, Burdur ve Isparta özelinde de turizm, tarım, tıbbi ve aromatik bitkiler alanlarındaki potansiyeli görüp planlamalarımızda ağırlıklı olarak bu alanlara yoğunlaştık. Bölgemiz 2 bin 152 konaklama tesisi, 695 bin yatak kapasitesi ile Türkiye’de turizmin başkenti konumunda. Bu kapasite sayesinde pandemi etkisine rağmen 9 milyona yaklaşan yabancı turist sayısıyla ülke ekonomisine ciddi katkı sağlıyor.

 

EKOTURİZM: Turizmi kıyıdan iç kesimlere genişleterek dört mevsime ve tüm bölgeye yayma niyetindeyiz. Bu potansiyeli tam anlamıyla harekete geçirmek için ajansımızla birlikte 2020-2023 Ekoturizmin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı’nı hazırladık. Program kapsamında turizm sektörüne yenilik katacak ve bölgemizin rekabet gücüne katkı yapacak yaklaşık 100 proje tamamladık.

 

BİR MİLYON ZİYARETÇİ: 2016 yılında Ajansımızın katkısıyla “Lavanta Kokulu Köy” projesi hayata geçti. Yılda bir milyon ziyaretçiye ev sahipliği yapan bu köy ile Isparta kırsal turizmde önemli bir avantaj yakaladı. Türkiye’nin en karanlık noktalarından biri olma özelliği ile Melikler Yaylası yaptığımız faaliyetlerle gökyüzü gözlemi için önemli bir merkez haline geldi.

 

SAKLIKENT: Antalya Saklıkent’le birlikte burasını gözlem etkinlikleri noktasında ön plana çıkararak astro turizmde alternatif bir merkez yapmak istiyoruz. Yine bugün açılışını yaptığımız bir projeyle Isparta’nın turizm gelirlerinin artmasına katkı sağlayacak Davraz Kış Sporları Merkezi’nin altyapısını iyileştirdik. Bu sayede kayak sporu ile ilgilenenlerin daha nitelikli ve keyifli zaman geçirmelerini sağlıyoruz.

 

TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER: Batı Akdeniz bölgemiz, Türkiye’deki gül üretiminin yüzde 95’ini; rezene üretimininse yüzde 89’unu karşılıyor. Lavantanın, anasonun ve adaçayının da üretimi düşünüldüğünde bu ürünlerin bölge ve ülke ekonomisinde önemli bir yere sahip olduğu aşikâr. Bitkisel ürünlerin üretimini geliştirmek amacıyla Tıbbi ve Aromatik Bitkilere Dayalı Üretimin Artırılması Sonuç Odaklı Programı’nı ortaya koyduk. Programla bölgedeki tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda güçlü bir bilgi altyapısı oluşturduk. Bu alanda AR-GE ve ürün kalitesini geliştirici faaliyetleri destekliyoruz.

 

VERİMLİLİK VE KALİTE: Bugün o projelerden birinin de resmi açılışını yapıyoruz. Süleyman Demirel Üniversitesi’nin iş birliği ile hayata geçirdiğimiz Gül ve Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Ürünleri AR-GE Laboratuvarı. Bu laboratuvarda yağlık gül başta olmak üzere bölgemizde yetiştirilen tüm tıbbi ve aromatik bitkilerin verimlilik ve kalitesinin artırılmasını sağlayacak çalışmalar yapılacak. Böylece bu bitkilerden elde edilen ürünlerin dünya standartlarına uygun şekilde pazarlanması sağlanacak. Saydığım tüm bu projelerle emin olun bölgemizin turizm, tarım ve tıbbi-aromatik bitkiler potansiyeli çok daha ileri bir noktaya taşınacak.

 

BÜYÜMEMİZ DEVAM EDİYOR: Her bir şehrimize yaptığımız önemli yatırımlar neticesinde ekonomik büyümemiz rekorlarla devam ediyor. Sektörlerin üzerindeki yükü hafifletmek için reformlar yapmaya devam ediyoruz. İlk etapta gıda sektöründeki KDV’yi yüzde 1’e düşürdük. Bunu sırasıyla sanayide kullanılan elektriğin KDV’sinin yüzde 8’e düşürülmesi izledi. Turizm sektörünü de içine alacak şekilde yeme-içme hizmetlerindeki KDV oranını yüzde 8’e çektik.

 

KDV İSTİSNASI: Son olarak yatırım teşvik belgesi kapsamındaki işlerin KDV istisnası yöntemini turizm yatırımlarını da buraya dahil ederek kolaylaştırdık. Yeni yöntemle imalatçılar yatırımlarını bitirdikten sonra KDV iadesi talep etmek yerine, KDV ödemeyecekler. Attığımız bu adımlarla, bu ülkeye değer katan yatırımcılarımızın üreticilerimizin önünü daha fazla açıyoruz.

 

30 MİLYON TL’LİK FAİZSİZ KREDİ DESTEĞİ: Batı Akdeniz Kalkınma Ajansımız bölgedeki işletmelerimizin imalat, tasarım, test ve pazarlama yeteneklerini geliştirmek amacıyla 30 milyon liralık faizsiz kredi desteği veriyor. Bu desteğin başvuruları 10 Nisan’a kadar devam edecek.

 

TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, BAKA’nın kurulduğu günden bu yana 3 ilin gözbebeği olarak filizlendiğini belirterek, “2011 Ağustos’ta ilk projenin kabulünden sonra toplamda 523 tane projeyi destekledi. Hayatın her alanına BAKA’nın elinin değdiğini görüyoruz.” dedi.

 

Isparta Valisi Ömer Seymenoğlu da desteklenen projeler ve programlarla yatırım, istihdam ve üretim artışını sağlamanın temel öncelikleri olduğunu kaydetti.

 

Törene, Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Burdur Valisi Ali Arslantaş ile Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen de katıldı.

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı


Anahtar Kelimeler:
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.