"26 PROJE, 30 MİLYON LİRALIK YATIRIM" EKONOMİYE GÜÇ KATACAK
banner36

Bakan Varank, Muğla'da Güney Ege Kalkınma Ajansı'nın (GEKA) desteğiyle hayata geçirilen projelerin ve Muğla Teknopark A.Ş.’nin açılışını yaptı. Kamu, akademi ve özel sektörden kurum ve kuruluşların öncülüğünde yürütülen projelerin ilin gelişip kalkınmasına büyük katkı sunacağını kaydeden Varank, şunları söyledi:

 

BÖLGESEL KALKINMA: Ülkemizin her bölgesinin, her şehrinin, bu büyüme ve ilerlemeden azami ölçüde faydalanması gerekiyor. Bu sebeple, Bölgesel Kalkınma yaklaşımını temel politika alanlarından biri olarak belirledik.

 

81 İL: Bakanlığımız himayesinde yürütülen bölgesel kalkınma politikaları ile şehirlerimizin potansiyelini harekete geçirecek ve rekabet güçlerini artıracak işlere imza atıyoruz. 81 ilimizin tamamında kapsamlı destek programları uyguluyor, etkili yatırımlar yapıyoruz.

 

15 MİLYAR TL DESTEK: Bugüne kadar 26 kalkınma ajansımız vasıtasıyla kamu, sivil toplum ve özel sektörden gelen 24 binden fazla projeye, 15 milyar liranın üzerinde destek sağladık. Elbette Muğla da bu desteklerden istifade etti, etmeye de devam ediyor.

 

26 PROJE: Güney Ege Kalkınma Ajansı destekleriyle Muğla’da hayata geçen tam 26 projenin resmi açılışını gerçekleştiriyoruz. Sanayiden tarıma, kırsal kalkınmadan turizme kadar birçok alanı ilgilendiren bu projelerin yatırım tutarı 30 milyon liranın üzerinde. Her biri birbirinden değerli bu projeler, ilimizin üreticilerine, turizmcilerine, kadınlarına ve gençlerine hizmet ederek Muğla’nın ekonomisine güç katacak.

 

KAZI VE RESTORASYONA DESTEK: Knidos, Stratonika ve Lagina antik kentlerinin kazı ve restorasyon çalışmalarını destekleyerek buraları ayağa kaldırdık. Böylece, hem bu paha biçilemez kültür varlıklarının gelecek kuşaklara aktarılmasını sağladık hem de onları turizme kazandırdık.

 

CITIZEN PROJESİ: Yine ilimizin turizmine yönelik olarak desteklediğimiz bir diğer proje de CITIZEN projesi. Muğla Büyükşehir Belediyesinin faydalanıcısı olduğu bu projeyle mobil teknolojileri il turizminin hizmetine sunduk. Proje kapsamında geliştirilen uygulamalarla Muğla’nın kültür ve turizm varlıklarının etkin bir şekilde tanıtımının yapılmasını sağlıyoruz.

 

TARIM VE HAYVANCILIK: Ula’da Organik Üretime Değen Kadın Eli projesi ile Ula ilçemizde bir süt ürünleri üretim tesisi kuruyoruz. Yoğurt, kaşar, tereyağı gibi süt ürünlerinin kadınlar tarafından üretilmesini sağlayarak ciddi bir katma değeri oluşturacağız. Bu proje ile yirmi kadınının tesis bünyesinde, yüz elli kadının da süt tedarik süreçlerinde aktif olarak çalışmasına imkân sağlayacağız.

 

MUĞLA TEKNOPARK: Bugün resmi açılışını yaptığımız Muğla Teknopark, ilimizin ar-ge kapasitesine, yenilikçiliğine hizmet eden önemli aktörlerden biri. Teknoparklar sanayinin rekabetçiliği ve üniversite sanayi işbirliği açısından emsalsiz bir yere sahip. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak ülkemizin neresinde olursa olsun teknoparklara yapılan her yatırımın arkasında duruyoruz. Bu bağlamda Muğla Teknopark’a bugüne kadar sabit rakamlarla 21 milyon liraya yakın kaynak aktardık.

 

LOKOMOTİF GÖREVİ: Muğla Teknopark, ilimizin Ar-Ge ve inovasyonda bir cazibe merkezi olması noktasında lokomotif görevi görecek. Şu anda 26 firması ve yüzde 86’lık doluluk oranıyla bizlere gelecek adına büyük umut veriyor. Muğla yakaladığı bu ivme ile sanayideki kabiliyetlerini artıracak, ekonomisine güç katacak. Tabi biz Türkiye’ye bütüncül bakış açısıyla bakıyoruz.

 

ÜRETİMDE YAPISAL DÖNÜŞÜM: Kritik teknolojilerin ülkemizde üretilmesini sağlamak üzere başlattığımız Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi programında önemli bir adımı daha geride bıraktık. Üretimde Yapısal Dönüşüm çağrımızın değerlendirme sürecini tamamladık. Yapılan titiz incelemeler neticesinde, toplam büyüklüğü 2 milyar 700 milyon lira olan 21 projeyi destekleme kararı aldık.

 

MAKİNE SEKTÖRÜ: Makine sektörünün öncülük ettiği bu projelerle CNC işleme tezgâhlarından sınai robotlara. Enjeksiyon makinalarından çelikten sürgülü valflara kadar birçok kritik ürün ve teknolojilere yönelik yatırımlar yapılacak. Yerli ve milli imkanlarla yapılacak üretimler neticesinde dışa bağımlılık önemli ölçüde azalacak ve cari açığın azalmasına 16 milyar 500 milyon liralık katkı sağlanacak.

 

Programa, Muğla Valisi Orhan Tavlı, AK Parti Muğla Milletvekilleri Mehmet Yavuz Demir ile Yelda Erol Gökcan, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan da katıldı.

 

Bakan Varank, açılışın ardından Muğla Teknopark’ı ziyaret ederek, faaliyetler hakkında bilgi aldı.

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

Anahtar Kelimeler:
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.