Otomotiv sektörü İran'da 'gaza bastı'
banner36
Otomotiv ihracatı yılın ilk çeyreğinde ambargoların kaldırılmasıyla İran'da yükselişe geçerken, 3 ayda yüzde 60'ın üzerinde, martta ise yüzde 155 arttı.

Yılın ilk çeyreğinde, Rusya'ya yüzde 47,38 gerileyen otomotiv ihracatı, İran'da yüzde 67,84 artış gösterdi. Sektörün koordinatör birliği konumundaki Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), ambargoların kaldırılmasıyla ortaya çıkan potansiyeli değerlendirmek için İran'da ofis açma kararı aldı.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, 2013'ten sonra Rusya'ya ihracatlarının dramatik bir şekilde düştüğünü vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Biz Rusya'ya 2013'te 1,1 milyar dolarlık ihracat yapmışız, 2014'te 800'e, 2015'te 280 milyon dolara düşmüş, bu sene muhtemelen 150 milyon dolar civarında olacak. 1,1 milyar dolardan 150 milyon dolara düşüyorsunuz. Yani, Rusya'nın genel sektör ihracatındaki payı yüzde 5 iken şu an bindeli seviyelerde konuşuyoruz. Tabii bu pek arzu edilmeyen bir şey. Sonuçta Rusya önemli bir pazar, ileriki zamanlarda biz ümit ediyoruz ki tekrar bu ülkeye olan ihracatımız artacaktır. Tabii Rusya'nın ekonomik krizden çıkmasına bağlı olarak."
 İran'a nisan ayında yüzde 155 ihracat artışı

Sabuncu, Rusya'da önemli ölçüde pazar kaybına uğrayan sektörün, ambargoların kaldırılmasının ardından İran'da yeni fırsatlar yakaladığına dikkati çekti.

Bu ülkeye, yılın ilk çeyreğinde gerçekleştirilen ihracat rakamlarına işaret eden Sabuncu, "İran'a olan ihracatımız ilk 3 ayda yüzde 60'ın üzerinde arttı. Hele son ayda yüzde 155 arttı. Tabii önemli bir pazar İran pazarı. Türk şirketleri olarak da ihracatçı birliği olarak da yakından takip ediyoruz." ifadelerini kullandı.
"İhracatçı birliği olarak İran'da ofis açacağız"

Sabuncu, "İran'daki pazarın, potansiyeli çok büyük.  Biz ihracatçı birliği olarak İran'da ofis de açacağız şimdi, ona karar da verdik yönetim kurulu olarak. İran'ı çok yakından takip ediyoruz, ümit ederim düşündüğümüz gibi olur." dedi.

AA

Anahtar Kelimeler:
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.