‘Sanayide Kadın Eli Projesi’nin lansmanı yapıldı
banner36
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu’nun sanayide kadın istihdamını artırmaya yönelik hayata geçirdiği ve Kocaeli’de de çalışmalarına başlanan ‘Sanayide Kadın Eli Projesi’ için proje paydaşlarının katılımı ile lansman toplantısı gerçekleştirildi. Kadınların sanayide istihdama katılımını arttırmak, sanayinin nitelikli istihdam ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlamak amacıyla başlatılan projenin lansmanı Kocaeli Sanayi Odası (KSO) ev sahipliğinde yapıldı.

PROJE PAYDAŞLARI

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun yanı sıra; İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Akmanşen, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mustafa Doğan,  Körfez Ticaret Odası Başkanı Recep Öztürk, İMEAK DTO Kocaeli Şubesi Başkanı, Vedat Doğusel, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Günseli Özen, Üst Kurul Üyesi Fatma Aydoğdu, TOBB Girişimcilik Müdürlüğü Uzmanı Handan Köse, TOBB Kocaeli Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurcan Babalık, KSO Genel Sekreteri Memet Barış Turabi, KOTO Genel Sekreteri Mert Alnıpak, Milli Eğitim İl Müdürlüğü Ar-Ge Biriminde Hasan Burçin Menteş ile Fırat Arslan, Özel KOTO Arslanbey OSB Anadolu Teknik Meslek Lisesi Coşkun Cebeci, İzmit Anadolu Meslek ve Teknik Lisesi Mehmet Aktaş, Körfez Anadolu Meslek ve Teknik Lisesi Harun Künü katılım sağladı.

KADIN GİRİŞİMCİLERİ ANLATTI

Toplantıda konuşan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu şunları kaydetti: “Öncelikle TOBB Kocaeli Kadın Girişimciler Kurulu hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum. Kocaeli Kadın Girişimciler Kurulu, TOBB bünyesinde kadın girişimcilik konusunda genel politikalar geliştiren ve görüş oluşturulmasına katkıda bulunan istişari bir kuruldur. Kurul kadın girişimcilere; eğitim, kapasite geliştirme desteğiyle girişimci fikirlerini hayata geçirmelerinde destek sağlamak üzere 15 Eylül 2008 tarihinde odamız koordinatörlüğünde kurulmuştur.

KADINLARIN İSTİHDAMINI ARTIRMAK

Kocaeli Kadın Girişimciler Kurulu; Odamız, Gebze Ticaret Odası, Kocaeli Ticaret Odası ve Körfez Ticaret Odası tarafından önerilen toplamda 30 icra kurulu üyesinde oluşuyor. Bugün bir araya gelmemize neden olan Sanayide Kadın Eli Projesi’ne dönersek projenin amacı; kadınların sanayide istihdama katılımını arttırmak, sanayinin nitelikli istihdam ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlamak, gençlerimizin önünde sanayide rol model kadınları arttırmak.

HEDEF KİTLE

Hedef kitle; eğitim almış ancak istihdama katılamamış ve çalışmaya istekli kadınlar, meslek lisesi, lise mezunu ve eğitimi devam eden gençlerimiz. Proje; pilot ikinci il olarak ilimizde 10.01.2022 tarihinde başlamıştır. Paydaşlarımız; Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İŞKUR, Kocaeli Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyeleri, Pilot OSB’ler, Odaların partneri 4 proje lisemiz; KOTO Özel Anadolu Teknik Meslek Lisesi, İzmit Anadolu Meslek ve Teknik Lisesi, Körfez Anadolu Meslek ve Teknik Lisesi, Mehmet Tuğrul Tekbulut Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi.

EĞİTİM PLANI OLUŞTURULACAK

Bu paydaşlar ile birlikte sanayi kuruluşlarının ihtiyaçlarına göre eğitim planı oluşturup, kadınlarımıza ve mesleki teknik liselerde okuyan kızlarımıza bu alanlarda eğitim verilmesini sağlanacaktır.  Söz konusu eğitimlerden sonra ise firmalarımızda istihdam edilmelerine destek olunacaktır.  Bugüne kadar, kurum ve meslek liseleri ziyaretleri, hangi alanda istihdam ve eğitim ihtiyacını tespit etmek için sanayicilere yönelik anket çalışmaları ve ihtiyacı olan kadınların tespiti için muhtarlara yönelik tanıtım toplantılar düzenledi. Umarız projemiz, kadınların istihdama katılım oranını arttırmak konusunda başarılı olur. Tüm paydaşlarımıza ve Kocaeli Kadın Girişimciler Kurulu Başkanımıza ve üyelerine destekleri için teşekkür ederiz.”

BAŞARILI OLACAĞINA İNANIYORUZ

Ardından söz alan Körfez Ticaret Odası Başkanı Recep Öztürk, “Kadın girişimcilerimizi tebrik ediyorum. Biz bu konuda elimizden geleni yapacağız. Bu girişimin başarılı olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

KATKISI OLANLARA TEŞEKKÜR ETTİ

Ardından konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Akmanşen, “Böyle hayırlı bir faaliyette bulunmanın onurunu yaşıyoruz. Kadın girişimi konusunda pozitif anlamda katkımızın olması bizi mutlu ediyor. Milli Eğitim’de yüzde 50 oranında kadın istihdamı söz konusu. Günümüzde sanayi iş kolu ağır bir iş kolu değil. Kadınlarımızın sanayiden uzak durmaları eski bir algı olarak kalacak. Bu girişimde katkısı olan herkese çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

180 BİN KADIN ÇALIŞAN

TOBB Kocaeli Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurcan Babalık konuşmasında şunları kaydetti:  “Biz Kocaeli KGK olarak ilimizde kadın istihdamını sanayide artırarak sanayide kadının ekonomiye katılımını artırmayı hedeflemekteyiz. İlimizde 52.083 şirket faaliyet göstermektedir. İldeki erkek çalışan sayısı 492 bin, kadın çalışan sayısı 180 bin 495 ‘tir. Toplamda yüzde 26 oranında kadın çalışan bulunmaktadır. Bu veriler doğrultusunda projemizin ilimiz açısından ne kadar önemli olduğunu ifade etmek isterim. Çünkü sanayi merkezi olan ilimizde kadın istihdamını artırmak ekonomik anlamda ülkemize ciddi fayda sağlayacağı düşüncesindeyiz.

KADINLARIN İŞGÜCÜNE KATILIM ORANI

Tüm dünyada olduğu gibi, kadınların çalışma hayatına katılması, ülkemizde de sanayileşmeye paralel olarak gelişme göstermiştir.  Aslında ülkemiz kadınlara birçok gelişmiş ülkeden önce seçme ve seçilme hakkı vererek kadının toplum içindeki öneminin altını yıllar öncesinde çizmiştir. Ancak bugün geldiğimiz noktada kadınlarımızın ekonomik hayatta halen yeteri kadar yer alamadığını görüyoruz.  Ülkemizde Kadının iş gücüne katılımı ne yazık ki gelişmiş ülkelerin çok gerisinde yer alıyor. 2021 yılı Türkiye nüfusunun yüzde 49,9’unu kadınlar, yüzde 50,1’ini erkekler oluşturuyor. 2008 yılında kadının işgücüne katılım oranı  yüzde 24,5 iken, 2020 yılı verilerine göre kadınlarımızın işgücüne katılma oranı  yüzde 30,9’dir. Ülkemizde kadınların işgücüne katılım oranında son yıllarda artış göstermesi umut vericidir.

DAHA TİTİZ VE DETAYCI

Fakat halen yönetici pozisyonundaki kadın oranımız yüzde 19,3’dur. Yükseköğretim mezunu kadınların işgücüne katılım oranı ise yüzde 65,6’dır. Aslında; kadın emeğinin iş hayatında var olması beraberinde; iş hayatına katma değer yaratmaktadır. Annelik rolümüzden dolayı; güçlü önsezilerimiz var. Daha sorumluluk sahibiyiz. Ev yönetimi zorunluluğumuzdan dolayı; birçok işi bir arada yapabilme yeteneğimiz var. Daha titiz ve detaycıyız. Yani kadınlarımız iş hayatında başarılı olabilecek her türlü donanıma sahip. Bu özelliklerimiz, bizleri iş hayatında daha güçlü ve başarılı olmamızı sağlıyor.

EFOR SARF EDİYORUZ

Kocaeli Kadın Girişimciler Kurulu olarak pek çok projelerimizi geliştirmekte ve ilimizde uygulamak için ekibimizle ciddi efor sarf etmekteyiz. Kurul olarak iş ortağı olduğumuz devam eden projelerimiz; Sanayide Kadın Eli Projesi Mesleğim Var, Umudum Var Projesi, Mühendisler Emekli Olmaz Projesi, Kısa ve Uzun Dönem Staj İmkanları, UNDP ile birlikte yürüttüğümüz Kadının Güçlenmesi Prensipleri. Biz kurul olarak 2 projenin taleplerini tek bir web sitesi üzerinden alarak sanayicimize tek bir noktadan erişim imkanı sağlamayı hedefledik. Bu nedenle projelerimizi ortak web sitesi üzerinden yürütmekteyiz. Bu proje kapsamında Kocaeli için yaptığımız çalışmaların diğer iller için örnek olabileceği görüşündeyiz. Hazırladığımız alt yapıları buna göre planlayarak sürdürülebilir bir proje olmasını hedeflemekteyiz. Projemizin ilimizde başarılı olmasını temenni ediyorum.”

HEYECAN VERİCİ BİR PROJE

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Günseli Özen “Biz hep beraber bu projenin hayata geçmesi için çaba gösteriyoruz. Bizim için çok heyecan verici bir proje. Kadınların mutlaka çalışması lazım. Büyük bir potansiyelleri var. Biz kadın girişimciler olarak çalışmaya devam edeceğiz. TOBB Yönetimi olarak ülkemizde sanayi sektöründe kadınların daha fazla olması için çabalayacağız” diye konuştu. Üst Kurul Üyesi Fatma Aydoğdu ise Türkiye’de 30 milyon kadının çalışabilir durumda olduğunu ancak bunun sadece 10 milyonun iş hayatında yer aldığını söyleyerek “Hedefimiz 8,5 milyon kadının daha iş hayatına girmesini sağlamak. Bunu başarabilirsek ülkemizin ekonomisine olan katkımız artacaktır” ifadelerini kullandı.

NURTEN ÖZTÜRK’ÜN MESAJI

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten Öztürk’ün mesajı da paylaşıldı. Öztürk şu açıklamada bulundu: “Birlik Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından 2007 yılında başlatılan ve kadın girişimciliğin yaygınlaşması ve gelişmesi için sürdürülen çalışmalar bugün TOBB KGK’nın projeleri ile devam ediyor. Bunlardan biri olan sanayide kadın eli projesi çok önemsediğimiz projelerden biri olarak ne çıkıyor. Bir sanayi kenti olan Kocaeli Sanayi Odası’nın Başkanı Sayın Ayhan Zeytinoğlu’nun projeye olan destekleri bizleri çok mutlu etti. Bu projenin gelişmesini ve devam etmesini diliyorum.”

https://kosano.org.tr
Anahtar Kelimeler:
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.