IMF Asya ve Pasifik bölgesine yönelik ekonomik büyüme tahminini düşürdü
banner36

Uluslararası Para Fonu (IMF), Asya ve Pasifik bölgesine ilişkin Bölgesel Ekonomik Görünüm Raporu'nu yayımladı. 

Küresel ekonominin bu yılın ikinci çeyreğinde yaşanan daralmanın ardından toparlanmaya başladığına işaret edilen raporda, Asya ve Pasifik bölgesinin farklı hızlarda toparlanmaya başladığı aktarıldı. 

Raporda, bölge ekonomisinin bu yıl yüzde 2,2 daralmasının, 2021'de ise yüzde 6,9'luk büyüme göstermesinin beklendiği kaydedildi. Bu yıla ilişkin ekonomik büyüme tahminin haziranda açıklanan bir önceki tahminin 0,6 puan altında olduğu, gelecek yıla ilişkin tahminin ise 0,3 puan üzerinde olduğu belirtildi. 

Belirsizlik uyarısı 

Görünümün enfeksiyon oranları, salgını kontrol altına almaya yönelik önlemler, politika müdahalesinin ölçeği gibi etmenlere bağlı olarak ülkelere göre değiştiği aktarılan raporda, "Tahminler, önemli aşağı yönlü risklerle oldukça belirsiz olmaya devam ediyor." değerlendirmesinde bulunuldu. 

Raporda, politika desteğinin sürdürülmesi ve bazı durumlarda artırılması gerektiği vurgulanarak, salgın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını azalana kadar güçlü sağlık ve kontrol önlemlerinin hayati önem taşıdığı ifade edildi. 

Toparlanma sağlanana kadar mali harcamalara ihtiyaç olduğunun altı çizilen raporda, para politikasının destekleyici olmaya devam etmesi gerektiği belirtildi. 

Raporda, "Pandemi, Asya ve Pasifik bölgesinde çeşitli aşamalarda. Bazı ülkelerde ikinci dalga olmasına rağmen, birçok ülke virüsün ilk dalgasını başarıyla kontrol altına almıştır." değerlendirmesine yer verildi. 

Yavaş toparlanma beklentisi 

Ekonomik faaliyetin Çin'den başlayarak canlandığına işaret edilen raporda, Çin'deki büyümenin altyapı, emlak yatırımları, tıbbi ve koruyucu ekipman ile elektronik ürün ihracatındaki artıştan kaynaklandığı bildirildi. 

Raporda, Kovid-19 vakalarındaki artışın devam etmesi ve uzun süreli karantina önlemleri göz önüne alındığında, ekonomik faaliyetteki düşüşün ikinci çeyrekte özellikle Hindistan ve Filipinler'de keskin olduğu aktarıldı. 

Bölgede toparlanmanın muhtemelen yavaş olacağına dikkatin çekildiği raporda, "Enfeksiyon korkusu ve sosyal mesafe önlemleri tüketici güvenini azaltıyor. Bu durum aşı geliştirilene kadar ekonomik faaliyeti kapasitesinin altında tutacak." ifadesi kullanıldı. 

Raporda, Çin'in toparlanmasının bölgesel ticareti artırmasına rağmen, zayıf küresel büyüme, sınırların kapalı olması, teknoloji ve güvenlikle ilgili gerilimlerin bölgede ticaret kaynaklı toparlanma olasılığını da kötüleştirdiği kaydedildi. 

AA

Anahtar Kelimeler:
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.