EKONOMİYE 60 MİLYAR TL'LİK DESTEK PAKETİ
banner36

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, açık 60 milyar liralık Kredi Garanti Fonu (KGF) paketi bulunduğunu ve tüm üreticilerin, işletmelerin bu KGF paketinden faydalanıp, süreci daha sağlıklı şekilde yürütebileceğini belirtti.

 

Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) ile İstif Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Derneği (İSDER) tarafından Antalya Fuar ve Kongre Merkezi'nde (ANFAŞ) organize edilen 16. Uluslararası İş ve İnşaat Makina, Teknoloji ve Aletleri İhtisas Fuarı (KOMATEK&İMDER) ziyaretçilerini ağırlıyor.

 

SEKTÖR TEMSİLCİLERİYLE BULUŞTU

Bakan Varank, fuar kapsamında ANFAŞ'ta sektör temsilcileriyle buluşarak, alanındaki tek ihtisas fuarı olan KOMATEK'in bu yıl 40'ı yabancı 220 firmaya ev sahipliği yaptığını söyledi. İlgi sayesinde KOMATEK'in Avrasya'nın en büyük iş makinaları fuarı olarak kayıtlara geçtiğini aktaran Varank, “Bundan sonra bu etkinlik Türk firmalarının yeni pazarlara açılmasını sağlayan önemli bir buluşma noktası olacak. Sergilenen yenilikçi ürün ve teknolojilere bakınca, bu fuar için Ar-Ge pazarı dersek herhalde yanlış olmaz.” diye konuştu.

 

GÜÇLÜ DÖNEM

Dünyada ve bölgede yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye’nin 2021’in son çeyreğinde yüzde 9,1 yıl genelinde de yüzde 11'lik bir büyüme yakaladığını bildiren Varank, “G-20, OECD ve AB ülkeleri arasında en yüksek büyüme performansını gösteren ülke olduk. Bu büyümenin sanayi sektörü öncülüğünde gerçekleşmesi bizim için ayrıca gurur vesilesi. 2021'deki istihdamda bir önceki yıla göre 3,2 milyonluk bir artış söz konusu. Bu artışla işsizlik oranı yüzde 11,4'e geriledi. İhracatımız, Cumhuriyet tarihinde görülmemiş başarılara imza atıyor. Geçen yılı 225 milyar dolarlık ihracatla kapattık. Bu yıl da trend yükselerek devam ediyor. İnşallah enflasyondaki dalgalanmanın da son bulmasıyla büyük ve güçlü Türkiye hedefine daha çok yaklaşacağımız bir döneme gireceğiz.” ifadelerini kullandı.

 

60 MİLYAR TL’LİK KGF PAKETİ

Sektör temsilcilerinin son dönemdeki gelişmelerin ekonomi, özellikle imalat sektörleri üzerindeki etkilerinden bahsettiğine değinen Varank, “Bir Kredi Garanti Fonu (KGF) ihtiyacının olabileceğinden bahsettiler. Şu anda açık 60 milyar liralık KGF paketi bulunuyor. Tüm üreticilerimiz, işletmelerimiz bu KGF paketinden faydalanıp, aslında bu süreci daha sağlıklı bir şekilde yürütebilirler.” dedi.

 

17 BİN 680 FİRMA

Varank, 17 bin 680 firmayla faaliyet gösteren makine sektörünün 153 milyar dolar hasılatı aştığını ve 23 milyar dolar ihracat rakamını yakaladığını belirterek, bu yıl makine sektörü ihracatının 27 milyar doları bulmasını öngördüklerini belirtti.

 

20 PROJEYE 2 MİLYAR TL’LİK DESTEK

Milli teknoloji hamlesi anlayışıyla ithal edilen kritik ürünlerin Türkiye’de üretilmesi için büyük bir atılım gerçekleştirdiklerini vurgulayan Varank, “Bu bağlamda makinayı, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı'nın öncelikli sektörlerinden biri olarak belirledik. Başlattığımız makine sektörü çağrısı kapsamında 20 projeye 2 milyar liralık destek kararı açıkladık. Bu projelerin hepsi stratejik öneme sahip ürünlerin Türkiye'de üretilmesini hedefliyor.” dedi.

 

YENİLİK VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM

TÜBİTAK ve KOSGEB aracılığıyla makine sektörüne sundukları Ar-Ge, yenilik ve dijital dönüşüm odaklı desteklerin tutarının 1,5 milyar lirayı geçtiğini anlatan Varank, desteklerin süreceğini sözlerine ekledi.

 

YENİ DESTEK MÜJDESİ

Yeni destek müjdesi veren Varank, “Batı Akdeniz Kalkınma Ajansımız aracılığıyla yeni bir destek programı tasarladık. Program kapsamında Antalya, Burdur ve Isparta illerinde yer alan imalat sanayi firmalarımızın yatırımlarına 1 milyon liraya kadar faizsiz kredi desteği vereceğiz. Programa başvurular 10 Nisan'a kadar devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

 

Fuarda Makina İmalatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Gencer, İMDER Başkan Vekili Ahmet Bozkurt, İSDER Başkanı Serkan Karataş da konuşma yaptı.

 

Varank, fuarı gezerek bilgi aldı, bazı iş makinelerine binerek test etti.

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

Anahtar Kelimeler:
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.