Arıcılık Kongresi, 120’inci yılında Türkiye’de
banner36
 Dünya Arıcılar Birliği Federasyonu tarafından 1897 yılından bu yana düzenlenen Apimondia Uluslararası Arıcılık Kongresi, 120’inci yılında Türkiye’de ilk kez 29 Eylül – 4 Ekim 2017 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Dünya ülkeleri ilk kez bu kongrede ‘Kıtalar Konuşuyor Paneli’nde konuşacak. Kongreye 15.000 kişinin katılması bekleniyor.
 
Arıcılık ve turizm sektörü açısından dünyanın en prestijli 10 kongresi arasında yer alan Apimondia Kongresi’nde sektörün önde gelen isimlerinin konuşmacı olarak yer alacakları konferanslarla başlayacak. ‘Arıcılık Ekonomisi’, ‘Arı Biyolojisi’, ‘Arı Sağlığı’, ‘Polinasyon ve Arı Florası’, ‘Arıcılık Teknolojisi ve Kalite’, ‘Apiterapi’ ve ‘Kırsal Kalkınma İçin Arıcılık’ başlıkları altında düzenlenecek konferanslar dört gün sürecek. 
 
Arıcılık sektörü tüm yönleriyle ele alınacağı Apimondia Uluslararası Arıcılık Kongresi’ne Amerika, Çin, İran, İngiltere başta olmak üzere 105 ülke katılacak. Dünya çam balı ihtiyacının yüzde 90’ı gibi büyük bir rakamı karşılayarak liderliğini koruyan Türkiye’den 149 katılımcı 223 farklı bal ile yer alacak. Ayrıca ilk kez kongre kapsamında ‘Kıtalar Konuşuyor Paneli’ organize edilecektir.

Türkiye’nin dünya arıcılığında lider konuma yerleşmesi ve turizmi açısından büyük önem taşıyan Apimondia Kongreleri ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, “Bu kazanımın arıcılık tarihimizde bir milat olacağı düşüncesi ile tüm sektör paydaşları adına ülke arıcılığımızın bir miladı olarak hazırlandık” dedi.
 
Kongrede, Türkiye’deki arıcılığın dünyanın gerisinde olmadığını, dünya arıcılığı ile yarışabilecek durumda olduğunu göstermeyi amaçladıklarını kaydeden Ziya Şahin, “Bununla birlikte üreticilerimizin bilgilerini test etme veya harmanlama fırsatını ayaklarına kadar getirmektir. Sektörümüzün bu fırsatı iyi değerlendireceğini adından yüzyıllarca söz ettirecek bir kongreyi hep birlikte yapacağına inanmaktayız” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin dünya üzerindeki her beş arı türünden birinin tarihsel olarak anavatanı olduğunu söyleyen Şahin, “Doğal flora alanlarımız ve eşsiz kır çiçeklerimizle Türkiye, bal çeşitliliği açısından bir bal ülkesi olarak tanımlanmalıdır. Ülkemiz koloni varlığı bakımında Çin’den sonra ikinci sırada yer alırken, bal üretiminde ise 4.-5. sıralarda kendisine yer bulmaktadır” diye konuştu.

Kongrede, bal şarabı, kozmetik ürünler, balmumu gibi bal ürünleri üzerine Bireysel Kategoriler ve Ticari Kategoriler olarak iki ayrı yarışma da düzenlenecek. Şu ana kadar Dünya Arıcılık Ödülleri’ne yaklaşık 50 ülkeden, Bal Yarışması’na ise yaklaşık 35 ülkeden başvuru gerçekleşti.
Türkiye, dünya arıcılığının kalbinin attığı kongreye ilk kez Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği’nin başvurusuyla 2009 yılında aday olmuş ve 2013 yılında Kiev’de düzenlenen 43. Kongrede de 2017 yılında yapılacak 45. Apimondia Kongresini düzenlemeye hak kazandı

AA

Anahtar Kelimeler:
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.